Ανατροπή: Οι νικητές του α' γύρου των σοσιαλιστών στη Γαλλία

Στις κάλπες κλήθηκαν την Κυριακή οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος ήταν το φαβορί έρχεται δεύτερος με 4 σχεδόν μονάδες διαφορά από τον πρώτο.

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο  Μπενουά Αμόν προκαλώντας έκπληξη στους δημοσκόπους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Αμόν λαμβάνει 35,21%, ο πρωθυπουργός Βαλς το 31,56% και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ το 18,7%, με βάση τις ψήφους σε 3.090 εκλογικά κέντρα.

amon_vals1070708

Οι κάλπες άνοιξαν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 20.00. Ο δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προσήλθαν να ψηφίσουν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μεταξύ των υποψήφιων της αριστεράς, τρεις ήταν αυτοί που ξεχώριζαν στην πρόθεση ψήφου: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ρίχθηκε στην κούρσα αφού ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ποιος είναι ο ο 49χρονος Μπενουά Αμόν; 

Ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Γάλλων Σοσιαλιστών, πρώην υπουργός Παιδείας και «αντάρτης» του Φρανσουά Ολάντ.

Έκανε την έκπληξη προσπερνώντας με άνεση τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς με πάνω από 4 μονάδες. Το ποιος τελικά θα επικρατήσει θα το μάθουμε την επόμενη Κυριακή, στον β’ γύρο.

Τι πρεσβεύει ο Μπενουά Αμόν; Μεταξύ άλλων:

  • Θέλει να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα στη Γαλλία σε από 35 σε 32 ώρες.
  • Διακηρύττει ότι θα θεσπίσει μηνιαίο καθολικό βασικό μισθό στα 750 ευρώ.

Τέτοιες προτάσεις μπορεί να δείχνουν ότι απέχουν από την οικονομική πραγματικότητα για την πλειοψηφία των κεντροδεξιών Γάλλων ψηφοφόρων. Ωστόσο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη δεξαμενή της αριστεράς. Ένας πυρήνας αριστερών ψηφοφόρων έχουν αισθανθεί προδομένοι από την προεδρία Ολάντ που μετατοπίστηκε προς τα δεξιά.

Έτσι ερμηνεύεται το «ρεύμα» κόντρα στον Βαλς που κλίνει προς την φιλελεύθερη σχολή, στη «δεξιά» πτέρυγα των σοσιαλιστών.

Ένας δημοσκόπος εξηγεί στους Financial Times: «Ίσως οι ψηφοφόροι (σ.σ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος), αυτή τη φορά να μην ενδιαφέρονται για την νίκη στις προεδρικές εκλογές. Είναι σκληροπυρηνικοί της αριστερής πτέρυγας που πιστεύουν ότι η Αριστερά έχασε την ψυχή της. Θέλουν μια ιδεολογική νίκη έναντι της Δεξιάς».

Την Παρασκευή οι βασικοί υποψήφιοι συναντήθηκαν για μια τελευταία φορά με τους αριστερούς ψηφοφόρους και ολοκλήρωσαν μια εκστρατεία εξπρές, στη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν τρεις τηλεμαχίες μέσα σε οκτώ ημέρες.

Ο Βαλς ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον πρώην υπουργό Παιδείας Χαμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.

«Η αριστερά κερδίζει όταν είναι αξιόπιστη, με προτάσεις που είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε ο Βαλς, ο οποίος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Δεκέμβριο φαινόταν να είναι το φαβορί, όμως πλέον έχει χάσει την δυναμική του.

Ο νικητής πάντως θα αναλάβει το δύσκολο έργο της συσπείρωσης μιας κατακερματισμένης Αριστεράς με τους υποψήφιους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να έρχονται πρώτοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του συντηρητικού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.