Συναγερμός στην Αυστρία: Έρευνες σε σπίτια μετά τη σύλληψη υπόπτου για τρομοκρατία

Εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια στη Βιέννη και την Κάτω Αυστρία ξεκίνησε από το πρωί η αυστριακή αστυνομία, μία ημέρα μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκούντμπεκ ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν «το υλικό που συλλέχθηκε» σε αυτές τις έρευνες.

Ο ύποπτος, ένας 18χρονος Αυστριακός, που φέρεται ότι είναι εξτρεμιστής ισλαμιστής, ανακρίθηκε σήμερα από τις αρχές. Την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε δηλώσει ότι ο νεαρός είναι αλβανικής καταγωγής και στόχος των ερευνών είναι να διαπιστώσουν οι αρχές τι σχέσεις είχε με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να μην πρόκειται για έναν «μοναχικό λύκο» αλλά πίσω του μπορεί να κρύβεται ένα ευρύτερο δίκτυο.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ιρίνα Στάιερ, τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονταν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν ύποπτο ο οποίος σχεδίαζε επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα. Μάλιστα ένας πιθανός στόχος φέρεται να ήταν το μετρό της Βιέννης.

Οι αρχές πάντως δεν έχουν διευκρινίσει αν έχουν βρεθεί εκρηκτικές ύλες. Στον ιστότοπό της η εφημερίδα Krone Zeitung δημοσίευσε ένα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο η απειλή προερχόταν από μια «ισλαμιστική ριζοσπαστική» ομάδα αλβανικής προέλευσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και η επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί «μεταξύ 15-30 Ιανουαρίου».