Συνελήφθη ο μακελάρης του Reina - 40 χλμ από τον τόπο του εγκλήματος

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina, όπως ανέφεραν στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Hürriyet και μετέδωσαν και άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Τη σύλληψη του δράστη επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως έγινε επίσης γνωστό, ακόμη τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα μαζί με τον δράστη της αιματηρής επίθεσης. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Ανατολή, το όνομα του συλληφθέντα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, ενώ η σύλληψή του, έγινε μαζί με έναν άντρα από το Κιργιστάν και τρεις γυναίκες, από την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τη Σομαλία.

Χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρες ημέρες για να καταφέρουν τελικά οι τουρκικές Αρχές να συλλάβουν τον άνθρωπο που σκόρπισε τον θάνατο σκοτώνοντας εν ψυχρώ  39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου. Ενώ στο διάστημα αυτό είχαν υποπέσει σε σωρεία λαθών και παραλείψεων.

Κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης: Ομολόγησε ο δράστης του Reina

Ο Μασαρίποφ ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο δράστης που πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση στο club Reina, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσαν και η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του με αυτά από τον χώρο της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ο μακελάρης εισήλθε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2016, ήταν καλά μορφωμένος καθώς μιλούσε τέσσερις γλώσσες, έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν, είχε εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία.

Παράλληλα με την επιχείρηση για τη σύλληψη του τρομοκράτη η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε άλλες 152 επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία προχωρώντας στη σύλληψη 50 ατόμων για την υπόθεση. Ο κ. Σαχίν ανέφερε ότι στο σπίτι που κρυβόταν ο Μασαρίποφ, βρέθηκαν και 197.000 δολάρια και ξεκαθάρισε ότι «την επίθεση έκανε το Ισλαμικό Κράτος».

Καταλήγοντας ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης υπογράμμισε ότι στο σπίτι του Μασαρίποφ δεν βρέθηκαν όπλα και υποστήριξε ότι καθοριστικό ρόλο για τη σύλληψή του έπαιξαν οι πληροφορίες από τη σύζυγό του.

Το σπίτι όπου έγιναν οι συλλήψεις ανήκει σε έναν φίλο του φερόμενου ως δράστη στην συνοικία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε αυτό βρισκόταν και ο 4χρονος γιος του Μασαρίποφ. Πρόκειται για έναν άντρα που έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σπίτι όπου είχε φυγαδευτεί και συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας  βρισκόταν σε απόσταση 40χλμ. από το κλαμπ Ρέινα εκεί βρέθηκε και το ποσό των 150.000 δολαρίων

Συνολικά στην επιχείρηση για τη σύλληψή του Μασαρίποφ στην περιοχή Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης  συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει εδώ και 4-5 ημέρες τον Ουζμπέκο αλλά πραγματοποίησαν την επιχείρηση χθες αφού πρώτα είχαν καταγράψει τις κινήσεις του αλλά και το ποιοι βρίσκονταν μαζί του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Masharipov παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που είχε διαφύγει από τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον 4χρονο γιο του. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει, λίγο πριν την εισβολή στις κατοικίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου Αναντολού η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι τις τρεις γυναίκες τις χρησιμοποιούσε ο Ουζμπέκος τρομοκράτης προκειμένου να τον προμηθεύουν τα απαραίτητα αλλά και να μην τραβάνε την προσοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

foto-sinergates-reina-1

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλος του Ισλαμικού Κράτους το οποίο οι Αρχές παρακολουθούσαν από την επόμενη της επίθεσης. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την συγκεκριμένη επίθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατούσαν την σύζυγό του χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της.

Η σύζυγός του είχε δηλώσει στα τουρκικά κανάλια ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τρομοκρατική δράση του συντρόφου της και ότι ενημερώθηκε για όλα τα γεγονότα από την τηλεόραση.

Ο Ουζμπέκος θα οδηγηθεί στα γραφεία της ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, για να κρατηθεί υπό δρακόντεια μέτρα και να ανακριθεί προκειμένου να ομολογήσει τις πράξεις του και να κατονομάσει πιθανούς συνεργάτες του.

Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική αστυνομία προκύπτει ότι ο τρομοκράτης πρόβαλε αντίσταση καθώς το πρόσωπό του είναι μελανιασμένο, ενώ κηλίδες αίματος διακρίνονται στα ρούχα του.

masharipov1

Συνελήφθη και ο φίλος του, στο σπίτι του οποίου έμενε ο μακελάρης

 reina_1

Κουρτουλμούς: Συγχαρητήρια στην αστυνομία

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, συνεχάρη σήμερα την τουρκική αστυνομία για τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με συνέπεια το θάνατο 39 ανθρώπων.

“Συγχαίρω την αστυνομία μας για τη σύλληψη του δράστη της σφαγής στο Ορτάκιοϊ. Ο πόλεμος μας με την τρομοκρατία και τις δυνάμεις πίσω από αυτή, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κουρτουλμούς, που εκτελεί και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης.

Της ανάρτησης αυτής, είχαν προηγηθεί αναφορές της σύλληψης του δράστη, στα τουρκικά ΜΜΕ.