Γιατί η Αμάλ Κλούνεϊ κινδυνεύει με σύλληψη -Οι απειλές που δέχθηκε στην Αίγυπτο

Απειλές από Αιγύπτιους αξιωματούχους δέχθηκε η Αμάλ Κλούνεϊ, που κινδυνεύει να συλληφθεί εξαιτίας μίας αναφοράς της, στην οποία αποκαλύπτονται τα ελαττώματα του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Η δικηγόρος δέχθηκε τις απειλές μετά από την κοινοποίηση των προβλημάτων, τα οποία οδήγησαν στην καταδίκη των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera, τους οποίους εκπροσωπεί. Οι αξιωματούχοι θεωρούν την αναφορά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τις επικρίσεις της στα αιγυπτιακά δικαστήρια.

«Αρχικά μας εμπόδισαν να κάνουμε την αναφορά στο Κάιρο. Μας ρώτησαν αν ασκεί κριτική στο στρατό, τη δικαιοσύνη ή την κυβέρνηση. Απαντήσαμε καταφατικά και τότε μας ενημέρωσαν ότι κινδυνεύουμε με σύλληψη», δήλωσε η επιτυχημένη δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Η αναφορά σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου είναι ανεπαρκώς ανεξάρτητο, υπογραμμίζει το γεγονός ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν μεγάλη εξουσία πάνω στους δικαστές και ότι η κυβέρνηση ελέγχει σε υπερβολικό βαθμό τους εισαγγελείς. Επίσης, καλεί να σταματήσουν οι αξιωματούχοι να επιλέγουν δικαστές για συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Η πρότασή μας δεν εφαρμόστηκε και έχουμε δει τα αποτελέσματα σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπου επέλεξαν έναν δικαστή γνωστό για της βάναυσες ετυμηγορίες του», είπε η Κλούνεϊ.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αρχικά καταδικάστηκαν σε 7-10 χρόνια φυλάκισης, τον προηγούμενο Ιούνιο. Οι δημοσιογράφοι, που κρατούνται από το 2013, έκαναν νέα έφεση αυτή την εβδομάδα, αλλά η Κλούνεϊ είπε ότι φοβάται πως τα προβλήματα που ξεσκέπασε η αναφορά της δεν θα τους επιτρέψουν να έχουν δίκαιη δίκη.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/