Ανοιχτός ο Τραμπ σε άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια περίοδο» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να (συνεχίσει να) επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ υπονόησε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα τον Δεκέμβριο σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις, αν η Ρωσία βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου τονίζοντας: «Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, και δεν έχω καμιά αντίρρηση».

Ερωτηθείς εξάλλου εάν υποστηρίζει την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» την οποία εφαρμόζει η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες, ο Ντ. Τραμπ διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.

Μάλιστα ο Ντ. Τραμπ εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι δέχθηκε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν και αμφισβητώντας την πολιτική της «ενιαίας Κίνας». Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες αποδέχονται δημόσια την κινεζική θέση ότι η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας. Στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι θα επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της.