Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό αντικείμενο το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημέρα της συνάντησης κρίνεται η Τρίτη, μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς και λίγο πριν τη μετάβασή του στη Γενεύη, για τις ανάγκες της πολυμερούς Διάσκεψης (σ.σ. εφόσον αποφασισθεί η μετάβασή του εκεί).
«Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση», είναι το μήνυμα που στέλνει κυβερνητική πηγή, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» διευκρινίζει η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
«Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από την ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια πηγή απάντησε ότι «έχουν καλλιεργηθεί- ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού- δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν».
Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί
Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 πραγματοποιούν σήμερα, τo πρωί στις 10:00, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί. Πριν τις συνομιλίες της Γενεύης (9, 10 και 11 Ιανουαρίου) και της Διάσκεψης για την Κύπρο (12/1) έχει προγραμματιστεί ακόμη μία συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι ήδη συναντήθηκαν χθες, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις εν όψει της Γενεύης, ενώ σήμερα αργά το απόγευμα θα ενημερώσει για το Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο διπλωματικών επαφών, συνομιλώντας χθες με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρτανίας, Τερέζα Μέι. Η Βρετανία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία αποτελούν τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Αθήνας, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ ζήτησε την υποστήριξη της Τερέζα Μέι για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι επαφές Τσίπρα θα συνεχιστούν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την Δευτέρα ξεκινούν οι διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα. Στην Αθήνα θα συναντηθεί και με τον προερχόμενο από την Άγκυρα Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν, υπεύθυνο για θέματα Ε.Ε. στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Κοτζιά.
Στην ανάλυση της θέσης της τουρκικής-τουρκοκυπριακής πλευράς προχώρησε εξάλλου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm». Όπως τόνισε, τόσο ο Μ. Ακιντζί όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαφορετικούς λόγους πιέζονται, με τον πρώτο να κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, ενώ ο δεύτερος επιθυμεί διακαώς στο εσωτερικό της χώρας του να επιτύχει την αλλαγή πολιτεύματος ώστε και τυπικά να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος. Ερωτηθείς για το εάν οι τρομοκρατικές επιθέσεις δυσκολεύουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι δεν σχετίζονται και δεν επηρεάζουν τη λύση του.
Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή προχώρησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ‘Αγγελος Συρίγος, εστιάζοντας ειδικότερα στη μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για τις εγγυήσεις.
Ενώ για την ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ειδικότερα, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. «Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν στο Κυπριακό, το πιθανότερο είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μη συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο και να γίνει μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» σημείωσε ο καθηγητής Άγγ. Συρίγος.
Συνομιλία Ομπάμα – Ερντογάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ, όπου ανάμεσα στα άλλα συζήτησαν και το Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να καταλήξουν στην ένωση του νησιού με τη διασφάλιση μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο Πρόεδρο για την τελευταία αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν από κοινού τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία για την εκεχειρία στη Συρία και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.