Γνώριζε "μυστικές" πόρτες του Reina ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Ενισχύονται τα σενάρια ότι ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης είχε συνεργούς, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που μεταδίδονται για το αιματοκύλισμα στο κλαμπ Ρέινα.

Τα στοιχεία που παραθέτει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρουν ότι ο τρόπος που κινήθηκε ο δράστης κατά την επίθεση κινούν υποψίες, καθώς οι εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών σημειώνουν πως ο τρομοκράτης γνώριζε ότι το κτίριο έχει τρεις μυστικές πόρτες, κάτι που γνώριζε μόνο το προσωπικό.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο μακελάρης ήξερε ότι οι φρουροί που βρίσκονταν μέσα και έξω από το κτίριο δεν ήταν οπλισμένοι.

Συνεχίζοντας η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως ο δράστης δεν κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, το οποίο βρίσκεται μακριά από την κεντρική είσοδο.

Από την πλευρά του, ο οδηγός του ταξί που τον μετέφερε, δήλωσε ότι ο δράστης μίλαγε τούρκικα. Όσο για τα θύματα, τα περισσότερα έφεραν τραύματα στο στήθος, την πλάτη και το κεφάλι, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η «Hurriyet».

Το βίντεο πριν από την επίθεση

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο που τράβηξε ο ισλαμιστής τρομοκράτης πριν ακόμη σκορπίσει τον θάνατο και τον πανικό.

Όπως φαίνεται και από την εικόνα, ο δράστης χωρίς ίχνος προβληματισμού ή ανησυχίας, περπατά στους δρόμους της Πόλης τραβώντας με την κάμερα τον εαυτό του στο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ.

Λίγο αργότερα θα εισβάλει στο κλαμπ εν μέσω εορτασμών για την έλευση του νέου έτους, κόβοντας το νήμα της ζωής σε 39 αθώους ανθρώπους, νέοι στην πλειοψηφία τους.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο μακελάρης της  Κωνσταντινούπολης, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο τουρκικός Τύπος. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα Hurriyet, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές, ο δράστης εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία, όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις του ΙΚ και γι’ αυτό ήξερε να «χειρίζεται πολύ καλά τα πυροβόλα όπλα».

Ο αρθρογράφος της Hyrrieyt γράφει στο άρθρο ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε «επιλεγεί ειδικά» για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο Reina, ένα πολυτελές κλαμπ στο κέντρο της πόλης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι λίγο μετά τον ερχομό του Νέου Έτους. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν την οικογένεια του δράστη σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο “μακελάρης” που σκόρπισε τον θάνατο ξημερώματα Πρωτοχρονιάς στο club Reina. Ακόμη η ταυτότητα του δράστη δεν έχει γίνει γνωστή ωστόσο στη δημοσιότητα κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες του.

%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%821

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι τουρκικές αρχές ο δράστης είναι Ουουγούρος Τούρκος και εισήλθε στην Τουρκία το Νοέμβριο 2016 μαζί με την οικογένειά του και τα 2 του παιδιά εγκαταστάθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας προκειμένου να μην τραβήξει την προσοχή των αρχών. Μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο δράστης φέρεται να πήρε ταξί στις 23.58 κρατώντας μία τσάντα και τσιγάρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Ρέινα.

%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82

Στη 01.15 κατέβηκε από το ταξί κοντά στο Ρέινα και περπάτησε για περίπου 3 λεπτά. Έφτασε στο club Reina στη 01.18 και μπήκε μέσα στο κλαμπ πυροβολώντας με το καλάσνικοφ. Μάλιστα, είχε δέσει τους γεμιστήρες ανά δύο με ταινία, τον έναν ανάποδα από τον άλλο, για να τους αλλάζει χωρίς να χάνει χρόνο. Χρησιμοποίησε 6 γεμιστήρες των 30 σφαιρών ο καθένας χρησιμοποιώντας συνολικά 180 σφαίρες. To όπλο που χρησιμοποίησε ήταν Καλάσνικοφ ΑΚ-47, 7.62 χιλιοστών. Πριν έρθει στην Τουρκία αναφέρεται ότι πέρασε από τη Συρία και από στρατόπεδο του ISIS, όπου έμαθε και τον τρόπο για να χειρίζεται τόσο καλά το όπλο.

Η αστυνομία εντόπισε τον ταξιτζή, τον οποίο σταμάτησε ο δράστης μετά την επίθεση στο Ρέινα για να τον μεταφέρει, αλλά τον κατέβασε από το όχημα γιατί δεν κρατούσε πάνω του λεφτά. Ο δράστης είχε ξεχάσει τα χρήματά του, συνολικά 500 τουρκικές λίρες (130 ευρώ), στο σακάκι που έβγαλε στο Ρέινα μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τον ταξιτζή ο δράστης μιλούσε σπασμένα τουρκικά και του ζήτησε να πάρει ένα αριθμό τηλέφωνο όπου και συνομίλησε με κάποιον για λίγο. Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τον αριθμό που πήρε ο δράστης.

Χθες η αστυνομία μπήκε σε 8 διαμερίσματα στις περιοχές Ζεϋτίνμπουρνού και Μπασάκσεχίρ, όπου –σύμφωνα με πληροφορίες- μένουν συμπαθούντες του ΙSIS. Ωστόσο δεν κατάφερε να βρει το δράστη. Μετά και τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση ο αριθμός των υπόπτων που έχουν προσαχθεί ανέρχεται στους 12.

Όπως αποκαλύπτει εξάλλου σήμερα η ‘Χουριέτ’, το σχέδιο ήταν δύο παράλληλα χτυπήματα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σε Άγκυρα και Κων/λη, αλλά στην τουρκική πρωτεύουσα η αστυνομία κατάφερε και συνέλαβε 8 τζιχαντιστές πριν περάσουν σε δράση. Μάλιστα σχεδιαζόταν να γίνει με φορτηγό που θα εκρήγνυτο πάνω σε κόσμο που διασκέδαζε για την Πρωτοχρονιά, όπως έγινε στο Βερολίνο.

Χουριέτ: Εκπαίδευση σε συνθήκες αληθινού πολέμου

Ο δράστης εκπαιδεύτηκε σε συνθήκες αληθινού πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ‘Χουριέτ’, και επιλέχθηκε από ειδική μονάδα πολεμιστών της DAESH. Θεωρείται σίγουρο ότι έκανε πριν χτυπήσει προσεκτική αυτοψία του χώρου, ενώ για να σκοτώσει ακόμη περισσότερο κόσμο χρησιμοποίησε ειδικά ατσάλινες σφαίρες, που διαπερνούν ακόμη και τεθωρακισμένο υλικό.

Ο δράστης κυκλοφορεί ακόμη στην Τουρκία –πιθανότατα- και είναι επικίνδυνος. Ο στόχος της αστυνομίας είναι να τον συλλάβει ζωντανό, ώστε να μάθει τους συνδέσμους του. Θεωρούν ότι είναι από την κεντρική Ασία. Επίσης, η αστυνομία προσπαθεί να μην του δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει άλλη μία επίθεση και να τον ακινητοποιήσει πολύ πιο πριν.

Συγκλονιστική μαρτυρία του DJ

Στο μεταξύ η ‘Χουριέτ’ δημοσιεύει μαρτυρία του DJ του Ρέινα, Τζαν Σαβάς ο οποίος είπε πως όταν άκουσαν τον πρώτο πυροβολισμό νόμισαν ότι ήταν στον αέρα και πως κάποιοι κάνουν πλάκα. «Μετά άρχισε να πυροβολεί προς τους ανθρώπους και κρυφτήκαμε στην καμπίνα μου. Με το που τελείωσε το ‘γάζωμα’ ακούστηκαν μεμονωμένοι πυροβολισμοί. Χτυπούσε εκείνους που ήταν στο πάτωμα. Ήρθε μέχρι την καμπίνα μου. Αισθανόμουν την αναπνοή του, τα βήματά του. Μέτρησα τέσσερις γεμιστήρες. Έλεγα Θεέ μου να είναι ο τελευταίος. Οι πυροβολισμοί δεν σταμάτησαν, χτυπούσε από το ίδιο όπλο. Άλλος δεν υπήρχε, ήταν ένας. Σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, δεν πέρασε ένα λεπτό και άλλαξε τα ρούχα του. Εκείνη την ώρα ακούστηκαν φωνές κάποιων που ζητούσαν βοήθεια . Φοβηθήκαμε πολύ. Άκουσα τρεις φορές στα αραβικά “Αλλαχού ακμπάρ. Είμαι σίγουρος ότι η προφορά ήταν αραβικά. Πέντε δέκα λεπτά μετά ήρθε η αστυνομία και φώναζαν ‘παραδοθείτε’. Δεν απαντήσαμε. Άκουσα 2-3 σφαίρες. 15 λεπτά μετά ακούσαμε φωνές “Ξαπλώστε στο πάτωμα”. Ήταν στους τραυματίες. Εμείς φωνάζαμε ‘βοήθεια’. Ήρθαν οι ειδικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να φύγουν. Κατάφερα να βγω μετά από 45 λεπτά», ανέφερε ο DJ.

dj-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1

dj-photo

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την είσοδό στο Reina για να πάει να δουλέψει, η αστυνομία του έκανε τρεις φορές έλεγχο. «Δεν καταλαβαίνω πως μπήκε μέσα ο δράστης με τέτοια ασφάλεια. Δεν το χωράει το μυαλό μου» σημείωσε με νόημα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας δισεκατομμυριούχος από την Ιορδανία ιρακινής καταγωγής, ο Μοχάμεντ αλ Σαρράφ ο οποίος συγκαταλεγόταν στους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ιορδανίας και είχε επενδύσεις στο Ιράκ και 11 στην Ιορδανία.