Μάλτα: Οι αεροπειρατές απειλούσαν με ψεύτικα πιστόλια

Μια σημαντική είδηση σχετικά με την αεροπειρατεία στη Μάλτα έγινε γνωστή το βράδυ της Παρασκευής, η οποία αναφέρει ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες ήταν ρέπλικες.

Την πληροφορία αυτή ανάρτησε στο  Twitter ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.

Οι αεροπειρατές που παραδόθηκαν τελικά στις αρχές, το πρωί της ίδιας ημέρας σκόρπισαν τον τρόμο στους 118 επιβαίνοντες ενός Airbus A320, οι οποίοι τελικά απελευθερώθηκαν.

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση» έγραψε ο Μούσκατ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το αεροσκάφος της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, ωστόσο οι δράστες το οδήγησαν στη Μάλτα υπό την απειλή ψεύτικων (όπως αποδείχθηκε) όπλων και χειροβομβίδων. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές, άρχισαν να απελευθερώνουν τους επιβάτες κατά ομάδες.  Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Σέμπχα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λιβύης προς την Τρίπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο δράστες είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, όπως ανέφερε νωρίτερα ένας Υπουργός της Κυβέρνησης της Λιβύης.

ddsds

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο στη Λιβύη είχε επιβεβαιώσει ο πιλότος του αεροσκάφους σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου της Τρίπολης. Σε επαφή που είχε μαζί τους πριν χαθεί η επικοινωνία ο πιλότος πρόσθεσε ότι έκανε προσπάθεια να προσγειώσει το αεροπλάνο στην Τρίπολη ωστόσο, οι αεροπειρατές δεν το επέτρεψαν.

Στο αεροσκάφος βρίσκονταν 118 επιβαίνοντες: 111 επιβάτες, 82 άνδρες, 28 γυναίκες, ένα παιδί, και 7 μέλη πληρώματος.

Πληροφορίες των Times ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος που έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μάλτας κάνοντας αρχικά λόγο για έναν μόνο αεροπειρατή, ο οποίος κρατά χειροβομβίδα και απειλεί να ανατινάξει το αεροπλάνο. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο ίδιος δήλωσε υποστηρικτής του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι που είχε σκοτωθεί το 2011 και εξέφρασε την προθυμία να αφήσει ελεύθερους τους 111 επιβάτες όχι όμως και τα 7 μέλη του πληρώματος, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι το αίτημα που είχε υποβληθεί ήταν να απελευθερωθεί από τη φυλακή ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Μάλτας ακυρώθηκαν ή κατευθύνονταν σε άλλα αεροδρόμια.

 

malta2

%ce%bc%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b11

%ce%bc%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b12

%ce%bc%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b13

Η προσγείωση του αεροσκάφους στην Μάλτα: