Ορκίστηκε η νέα ιταλική Κυβέρνηση

Ορκίστηκε το νέο κυβερνητικό της Ιταλίας, έπειτα από την παρουσίασή του από τον διάδοχο του Ματέο Ρέντσι, Πάολο Τζεντιλόνι, στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Η νέα σύνθεση έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη της Κυβέρνησης Ρέντσι.

Ποια είναι η νέα σύνθεση

Το Υπουργείο Εξωτερικών που αφήνει πίσω του ο Τζεντιλόνι, αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ τη θέση του στο Εσωτερικών θα πάρει ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι. Στο ίδιο πόστο παραμένει ο Υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο Κάρλο Καλέντα παραμένει στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Μαριάνα Μαντία στην Δημόσια Διοίκηση και ο Αντρέα Ορλάντο διατηρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην Υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης αναλαμβάνει υφυπουργός προεδρίας.

«Θα συνεχισθεί το έργο της Κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πλέον, απομένει να φανεί αν οι 18 γερουσιαστές που στο παρελθόν ανήκαν στα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι θα αρνηθούν, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα Κυβέρνηση.