Ο Στρατηγός Τζέιμς Μάτις, γνωστός ως "τρελός σκύλος" είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο Άμυνας

Τον 66χρονο στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, με το παρατσούκλι “τρελός σκύλος”, επέλεξε για τον θώκο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είχε δηλώσει ότι «έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε το όνομά του σε συγκέντρωση στο Σινσινάτι του Οχάιο με τις επίσημες ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι ο καλύτερος που έχουμε. Ό,τι πιο κοντινό στον στρατηγό Τζορτζ Πάτον», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, παραλληλίζοντας τον Τζέιμς Μάτις με τον θρύλο της Νορμανδίας. Απευθυνόμενος σε πεζοναύτες στο Ιράκ, το 2003, ο Τζέιμς Μάτις τους είχε πει: «Να είστε ευγενικοί, να είστε επαγγελματίες, αλλά να έχετε πάντα στα πλάνα σας να σκοτώσετε όποιον βρεθεί μπροστά σας».

Ο νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ που φέρει και το παρατσούκλι “Mad Dog” (τρελός σκύλος), εκτιμάται πως θα χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού του Πενταγώνου. Αξίζει να σημειωθεί πως θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, καθώς το Κογκρέσο θα κληθεί να άρει τον περιορισμό που προβλέπει ότι ο υπουργός Άμυνας πρέπει να έχει αποστρατευτεί επτά χρόνια τουλάχιστον πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα ο Τζέιμς Μάτις αποστρατεύτηκε το 2013, έχοντας διατελέσει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είχε μάλιστα ηγηθεί της αιματηρής μάχης στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004.

Ο Ματίς θεωρεί το Ιράν μεγαλύτερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και πιστεύει ότι η δράση των τζιχαντιστών διευκολύνει το Ιράν να εμφανίζεται ως αντιτρομοκρατική και αντιτζιχαντιστική δύναμη, ενισχύοντας τα συμφέροντά του στη Μέση Ανατολή.