Το "φτωχικό" του Φιγιόν: Ένας πύργος του 14ου αιώνα

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, που έλαβε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, είναι από χθες είναι ο “σταρ” που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Τα media ενδιαφέρονται για όλα όσα αφορούν το νέο ηγέτη της γαλλικής δεξιάς, για όλα όσα καθορίζουν τον τρόπο ζωής τους, στη δημόσια αλλά και την ιδιωτική σφαίρα. Τις οικογενειακές του αναφορές, τις συνήθειές του, τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις…

Μεταξύ άλλων την παράσταση κλέβει το…”φτωχικό”, όπου διαμένει ο  Φιγιόν με την οικογένειά του, καθώς δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αστική κατοικία αλλά για έναν…πύργο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό πύργο που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και έλαβε τη σημερινή του δομή και μορφή μετά από την προσθήκη μιας ολόκληρης πτέρυγας τον 18ο αιώνα, ενώ τον 19ο αιώνα κτίστηκε εντός στον χώρο που τον περιβάλλει και μια εκκλησία.

Ο Φιγιόν αγόρασε τον πύργο το 1984, μετά από παρότρυνση της Αγγλίδας συζύγου του Pénélope. Η Pénélope που τότε ήταν δημοτική σύμβουλος στην πόλη Μποσέ, όπου βρίσκεται ο πύργος, έμαθε ότι ο δήμαρχος του χωριού πουλούσε το «σπίτι» της γιαγιάς του και το αγόρασαν αμέσως.

Ο πύργος προκάλεσε πολλά προβλήματα στην εικόνα του Φρανσουά Φιγιόν. Προ ετών, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε τον πύργο του λέγοντας «το σπίτι μου», προκαλώντας ειρωνικά σχόλια. Ο πύργος του Beaucé, όπως ονομάζεται, αγοράστηκε αντί 440.000 ευρώ και η σημερινή του αξία αποτιμάται σε 650.000 ευρώ.Απάντησε απολογητικά το 2013, όταν φωτογραφήθηκε με όλη την οικογένειά του μπροστά στον πύργο. Έδειξε τα άλογά του, ανέβηκε σε ένα τρακτέρ που έχει η φάρμα του πύργου…

Ο Φιγιόν δεν έκανε βήμα πίσω και μέσω Twitter απάντησε αιχμηρά σε όσους τον κατηγορούσαν για την ιδιοκτησία του.

«Δεν είμαι όπως ορισμένοι που έχουν βίλες στην Κυανή Ακτή και δεν τους βλέπουμε ποτέ σε φωτογραφία στη βίλα που κατέχουν», έγραψε.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, για το ίδιο θέμα, ο Φιγιόν είχε απαντήσει:

«Θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν όπως είμαι πραγματικά. Δεν χρειάζεται να εφεύρω μια εικόνα για τον εαυτό μου. Εκεί ζω, δεν συνηθίζω να κρύβω ποιος είμαι. Είναι επιλογή μου να δείξω ποιoς πραγματικά είμαι. Δεν υπακούω σε κριτήρια επικοινωνιολόγων».

 
Ο δημοσιογράφος Bruno Roger του Nouvel Observateur είχε ειρωνικά σχολιάσει το τρακτέρ στο οποίο ανέβηκε ο Φιγιόν, μέσα στον πύργο.
 
«Το τρακτέρ, το νοιώθουμε, επελέγη γιατί είναι η εργασία στη γη, η εικόνα χρησιμεύει εδώ και αιώνες. Είναι σαν τον Λουδοβίκο XVI που εμφανιζόταν με άροτρο. Αλλά τίποτα δεν είναι πιο ανυπόφορο για το λαό, σε περίοδο κρίσης, από τις απολαύσεις των ισχυρών που μιμούνται την εργασία του λαού».