Ερντογάν: Γιατί να μπούμε στην ΕΕ; Υπάρχει και η "Πεντάδα της Σαγκάης"

Μια και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν ισχυρή κρίση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία μπορεί να βρει και άλλες λύσεις.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν είναι ανάγκη η χώρα του να δεχθεί κάθε κόστος προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή “οικογένεια”, καθώς θα μπορούσε να γίνει μέλος της «ένωσης» στην οποία κυριαρχεί η Κίνα, η Ρωσία και έθνη της κεντρικής Ασίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προοπτικές της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ φαίνονται πιο μακρινές από ποτέ, μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων, μια και τα επικριτικά σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία πληθαίνουν και από την πλευρά της η Άγκυρα εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με την Ευρώπη που της βάζει συνεχώς εμπόδια για την ένταξη ή τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι χαλαρή. Δεν πρέπει να λέει ”για εμένα είναι η ΕΕ με κάθε κόστος”. Αυτή είναι η άποψή μου», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, στην πτήση της επιστροφής από την επίσκεψή του στο Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, αναφέρει η Hurriyet.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στην Πεντάδα της Σαγκάης; Το είπα αυτό στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Ναζαρμπάγιεφ, που είναι τώρα στην Πεντάδα της Σαγκάης», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη εκεί. Πιστεύω ότι αν η Τουρκία μπει στην Πεντάδα της Σαγκάης, θα μπορεί να ενεργεί με μεγαλύτερη άνεση», τόνισε ακόμη.

Στην πεντάδα της Σαγκάης ανήκουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που έγινε το 2001, ως μία ένωση για την καταπολέμηση των απειλών από τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Η Ένωση αρχικά δεν περιελάμβανε το Ουζμπεκιστάν και είναι γνωστή ως Πεντάδα της Σαγκάης.

Στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί σ’ αυτή την ομάδα, τότε θα προκαλούσε προβληματισμούς στη Δύση και το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Άγκυρα. Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε ως «εταίρος διαλόγου» στην ένωση αυτή, αναφέροντας ότι μοιράζεται την ίδια μοίρα με τα μέλη της Πεντάδας της Σαγκάης. Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι «παρατηρητές» της SCO και η Λευκορωσία «εταίρος διαλόγου».

Το τελευταίο αφορά χώρες που μπορούν να μετέχουν σε κάποιες από τις συναντήσεις της SCO, σε υπουργικό επίπεδο, αλλά δίχως να έχουν δικαίωμα ψήφου, αναφέρει ακόμη το Reuters.