Μετά τη νίκη Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία για το περιβάλλον του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και τους συνεργάτες του. O Ελληνοαμρικανός Ράινς Πρίμπους, ήταν ο πρώτος ελληνοαμερικανός που έγινε γνωστό ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ (διορίστηκε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου). Ωστόσο, τρία ακόμη στελέχη στο επιτελείο του είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τους: Τζόρτζ Τζιτζίκος, Τζόρτζ Παπαδόπουλος και Χρήστο Μαραφάτσο.
Ποιοι είναι όμως οι Ελληνοαμερικανοί άνθρωποι του Προέδρου;
Ράινς Πρίμπους
Ο 44χρονος Ράινς Πρίμπους είναι γερμανοελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ και μεγάλωσε στην Κενόσα του Γουισκόνσιν. Ο πατέρας του (γερμανός) ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα του, η Δήμητρα ή Ρούλα, (με καταγωγή από το Πλωμάρι της Λέσβου) ασχολείται έως σήμερα με τα κτηματομεσιτικά.
Ο Ράινς σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και κατόπιν συνέχισε στη Νομική, έχοντας από την αρχή αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Είναι στενός φίλος του Προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Πολ Ράιαν.
Τζωρτζ Τζιτζίκος
Ο διευθυντής επιχειρήσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είναι ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα στο νέο Πρόεδρο από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα. Ήταν επικεφαλής της ομάδας που προετοίμαζε τις συγκεντρώσεις, με στόχο την άψογη διοργάνωση των ομιλιών του Τραμπ ανά την Αμερική – στόχος που επετεύχθη.
Γιος ανώτερου κληρικού, βρίσκεται πολύ κοντά στην Εκκλησία, γι’ αυτό και η ελληνορθόδοξη παροικία εμπιστευόταν σταθερά αυτόν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ‘βάφτισε” την εταιρία του «Telion».
Η Telion ειδικεύεται στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP. Είχε τον πρώτο λόγο επί της 8ετούς προεδρίας του Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο (2001-2009), ενώ ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία ΜακΚέιν-Πέιλιν το 2008 και την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ (2012).
Η εταιρεία του είχε επίσης αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της ΒΡ μετά το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.
Τζορτζ Παπαδόπουλος
Γεννήθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Αντώνης Παπαδόπουλος, υπήρξε πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και υπέρμαχος της ελληνικής προσπάθειας για την αποτροπή της χρήσης του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια.
Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο University College London.
Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson. Είναι βαθύς γνώστης του συσχετισμού δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και των θεμάτων που σχετίζονται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο. Οι επισκέψεις του άλλλωστε σε Κύπρο και ΙΣραήλ είναι συχνές.
Μαζί με τους Phares, Page, Kellogg, Schmitz αποτελούσαν την 5αδα των συμβούλων του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με το CNN. Μιλά πολύ καλά ελληνικά, ενώ γνωρίζει γαλλικά και λίγα αραβικά.
Χρήστος Μαλαφάτσος
Ο Μαραφάτσος είναι ομογενής επιχειρηματίας. Ο πατέρας του είναι από τη Σπάρτη και η μητέρα από τα Καρδάμυλα της Χίου.
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του χρηματοοικονομικού οργανισμού επενδυτικών συμβούλων Blue Sky Capital Management, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Τον ενδιαφέρει η οικονομική διείσδυση στον κόσμο του Χόλιγουντ και έχει χρηματοδοτήσει διάφορα κινηματογραφικά εγχειρήματα.
Επελέγη από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, για να εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα με την ιδιότητα του συμβούλου, στην μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το ellines.com, η απόφαση ελήφθη παραμονές του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που διεξήχθη τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Με την ιδιότητά του ως ενός από τους επίσημους εταίρους του Συνασπισμού Ποικίλων Εθνικών Κοινοτήτων υπέρ του Τραμπ ανέλαβε να προσελκύσει ψήφους και κεφάλαια από Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοκυπρίους προς ενίσχυση της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, αποστολή που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό ανέκαθεν επένδυε στην παρουσία Ελληνοαμερικανών στο επιτελείο του κάθε Αμερικανού Προέδρου, προσδοκώντας σε μία αποδοτικότερη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση μέσω αυτής της παρουσίας, ωστόσο, υπήρξαν φορές που διαψεύστηκε οικτρά.
Μένει να διαπιστώσουμε αν αυτή τη φορά η εξέλιξη θα είναι διαφορετική.