Αμερικανικές εκλογές: Η ώρα της κρίσης (live)

Χίλαρι ή Τραμπ; Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου ξεκίνησε τα ξημερώματα στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 218 εκατομμύρια Αμερικανούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των 50 πολιτειών να καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα εν μέσω έντασης και φόβων για χακάρισμα των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με ειδικούς, χάκερς, πιθανόν από τη Ρωσία, έχουν βάλει στόχο την εκλογική διαδικασία.

«Εκτός εάν το ποσοστό των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά κοντά, είναι απίθανο μια κυβερνο-επίθεση να έχει ως συνέπεια την ανακοίνωση του ονόματος του λάθος υποψηφίου», δήλωσαν στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Ματ Μπέρναντ και ο ‘Αλεξ Χάλντερμαν, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ωστόσο, και οι δύο υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά ο κίνδυνος για μια πιθανή επίθεση από χάκερς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αναφορές Τραμπ για στημένα εκλογικά αποτελέσματα και η έκκληση στους ψηφοφόρους του για παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας εγείρουν φόβους για απόπειρες εκφοβισμού ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα ερευνητές να αναπτύσσουν πλατφόρμα  για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.

Republican presidential nominee Donald Trump attends a campaign rally in at the Florida State Fairgrounds in Tampa, Florida, U.S. November 5, 2016. REUTERS/Carlo Allegri - RTX2S1BT

Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κενυατών και αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το BBC.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του Reuters υποστηρίζει ότι η Κλίντον έχει 90% πιθανότητες να κερδίσει. Σε ρεπορτάζ του πρακτορείου μάλιστα σημειώνεται ότι τα μέτρα για έλεγχο στην χρήση των όπλων δεν αποκλείεται να κρίνουν το αποτέλεσμα σε τέσσερις Πολιτείες υπέρ της Χίλαρυ. Ο Τραμπ πάλι χαρακτήρισε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για εκείνον απλά… “χάσιμο χρόνου”.

clinton

Από την άλλη πλευρά, η μάχη του διαδικτύου φαίνεται να είναι αμφίρροπη, με τους οπαδούς και το επιτελείο του Τραμπ να  εμφανίζονται εξαιρετικά ενεργοί,ιδίως στο Twitter. H Χίλαρυ ωστόσο, κερδίζει τη “μάχη” του google search (φωτό), σε μια εκλογική αναμέτρηση που τα social media υποσκελίζουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωασης στο παιχνίδι των εντυπώσεων.

search

Η εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από εντάσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμη, με τον υπόλοιπο κόσμο να ανησυχεί εξ ίσου με αρκετούς αμερικανούς πολίτες για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν τη σαφή προτίμησή τους προς την Χίλαρυ Κλίντον. Μένει να δούμε αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο για τους αμερικανούς ψηφοφόρους, αρκετοί από τους οποίους, ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters, δείχνουν να το διασκεδάζουν…