Χίλαρι ή Τραμπ; Ανοίγουν οι κάλπες- Ξημερώματα Τετάρτης τα αποτελέσματα

Περισσότεροι από 218 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των 50 πολιτειών καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα. Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα ΗΠΑ, στη μικρή πόλη Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ όπου επτά ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενεργοποιώντας τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών.

Στις 00.00, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά αργότερα, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έβδομη, επιστολική ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο. Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Για την πρώτη της συμμετοχή στη νυκτερινή ψηφοφορία στο Ντίξβιλ Νοτς, η Νάνσι ντε Πάλμα επέλεξε την Χίλαρι Κλίντον δηλώνοντας ότι «είναι μία ισχυρή, προσωπικότητα, έχει εμπειρία, θα οδηγήσει τη χώρα μας προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να ψηφίσουν αύριο και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί». Συνηθισμένος να ψηφίζει τα μεσάνυκτα στο Ντίξβιλ Νοτς από το 1982, ο Πίτερ Τζόνσον σημείωσε ότι «ένα λαϊκιστικό κίνημα εξαπλώνεται στον πλανήτη» και πιστεύει ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών , «ο Τραμπ έκανε καλό στη χώρα».

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project, η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντ. Τραμπ.

Μάλιστα οι πιθανότητες νίκης της είναι περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Ντ. Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγούνταν του Ντ. Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Ντ. Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Χ. Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Ντ. Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές. Οποιαδήποτε ήττα του σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σχεδόν βέβαια σε νίκη της Κλίντον. Μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων θα υπάρχει γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.

Χ. Κλίντον: «Πολιτεία-κλειδί» η Βόρεια Καρολίνα

Ως «πολιτεία-κλειδί» χαρακτήρισε τη Βόρεια Καρολίνα, η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών τονίζοντας παράλληλα τη συμβολή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία. Μάλιστα όπως σχολιάζει το BBC ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμες τις σημερινές προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ. Στην ομιλία της από την Βόρεια Καρολίνα η Χ. Κλίντον κάλεσε τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν μαζικά και να επιλέξουν το όραμα για μία «Αμερική γεμάτη ελπίδα, φιλόξενη και γενναιόδωρη»

Κλείνοντας την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας η κ. Κλίντον δήλωσε ότι «οι θεμελιώδεις αξίες μας δοκιμάζονται σε αυτές τις εκλογές, αλλά η πίστη στο μέλλον δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή» και έκανε λόγο όπως μετέδωσε το BBC για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται, προσκαλώντας όλους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, κάνοντας αναφορά και στις αμερικανικές παραδοσιακές αξίες.

Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε από τη Βόρεια Καρολίνα, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη κοινωνικής υποστήριξης, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και παρότρυνε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν εάν πιστεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ντ. Τραμπ: Η Αμερική προτεραιότητά μου

Την υπόσχεση να ενώσει τη χώρα πίσω από «ασφαλή σύνορα» κάνοντας «την Αμερική προτεραιότητα» έδωσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο Μίσιγκαν τονίζοντας: «Φανταστείτε μόνο τι θα μπορούσε να καταφέρει η χώρα μας εάν αρχίζαμε να δουλεύουμε μαζί σαν ένας λαός, κάτω από έναν και μόνο Θεό, τιμώντας τη αμερικανική σημαία».

Μιλώντας στο Γκραντ Ράπιντς του Μίτσιγκαν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων, με έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία και δήλωσε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επισκέπτεται την αναφερόμενη πολιτεία κάθε φορά που θα εγκαινιάζεται μία νέα βιομηχανική μονάδα.

Σύμφωνα με το BBC στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί πολίτες, προκειμένου ν’ ανατρέψουν την κατάσταση και ζήτησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, προκειμένου ν’ αποκαταστήσει την ηθική και την τιμιότητα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη Χίλαρι Κλίντον, ως την πιο διεφθαρμένη υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν μαζικά στις σημερινές εκλογές και υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας. Καταλήγοντας ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα ξαναγίνουν πλούσιες, δυνατές και μεγάλες και απευθυνόμενος προς τους υποστηρικτές του τους ξεκαθάρισε ότι θα νικήσει για αυτούς.

Ενδείξεις για το αποτέλεσμα

Η τελική δημοσκόπηση για την ανάλυση States of the Nation έδειξε ότι οι πρώιμες ψήφοι στη Βόρεια Καρολίνα μοιράζονται σχετικά ισότιμα μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο Τραμπ ηγούνταν κατά μια μονάδα μεταξύ των εν δυνάμει ψηφοφόρων, με 47% προς 46%. Μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων προηγούνταν κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ η Κλίντον διατηρούσε προβάδισμα περίπου 80 μονάδων μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων.

Η Φλόριντα, με τις ψήφους των 29 εκλεκτόρων που της αναλογούν, είναι ζωτικής σημασίας για τον Τραμπ. Αν η Κλίντον κερδίσει την Φλόριντα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει μία από τις μεγάλες αμφισβητούμενες πολιτείες (Οχάιο, Μίσιγκαν ή Πενσιλβάνια) για να εξασφαλίσει τη νίκη της, ενώ ο Τραμπ θα χρειαστεί να κερδίσει και τις τρεις. Αν ο Τραμπ κερδίσει την Φλόριντα, πάλι θα χρειαστεί να κερδίσει και το Οχάιο και το Μίσιγκαν ή να ελπίσει για ανατροπή αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters/Ipsos, η Κλίντον διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα στην Φλόριντα, με 48% έναντι του 47%.

Το Μίσιγκαν και το Οχάιο δεν ανέδειξαν συγκεκριμένη κλίση την Κυριακή προς τον έναν ή τον άλλο, σύμφωνα με την ανάλυση. Η υποστήριξη που έχει η Χ. Κλίντον είναι πιό συμπαγής στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο, μια αλματώδης αύξηση των λευκών ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε συνδυασμό με τη μείωση των μαύρων δημοκρατικών θα αρκέσει για να συγκλίνουν το Οχάιο και το Μίσιγκαν προς τον Τραμπ και να βάλει την Πενσιλβάνια πάλι στο παιχνίδι.

Αν ο Τραμπ παραμείνει στη μάχη σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), αφού έχουν καθοριστεί τα αποτελέσματα στις αμφισβητούμενες ανατολικές πολιτείες, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στην Αριζόνα. Ο Τραμπ διατηρούσε ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι της Κλίντον την Κυριακή το βράδυ, αλλά η Αριζόνα έχει κινηθεί σταθερά προς την υποψήφια των δημοκρατικών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση.