"Λάθος" η δήλωση Μέρκελ ότι θα πάρει πρόσφυγες από Ελλάδα & Ιταλία, τόνισε ο Κουρτς

Αρνητική κριτική στην Άγκελα Μέρκελ άσκησε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος εξήγγειλε ότι η χώρα της θα αρχίσει σύντομα να δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες το μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η δήλωση αυτή είναι “λάθος” σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αντιπροσφυγικής τάσης του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκρον Ορμπάν.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος, προφανώς, της εξαγγελίας της Μέρκελ είναι να ανακουφίσει αυτές τις δύο χώρες, ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς του, «δυστυχώς επιτυγχάνεται το αντίθετο», δηλαδή ένας ακόμη μεγαλύτερος «συνωστισμός» προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Εφόσον δίνεται στους μετανάστες η αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο να έλθουν στις δύο χώρες της Μεσογείου, διότι τελικά θα καταλήξουν στην Γερμανία, «ενισχύει τις επιχειρήσεις των διακινητών και δημιουργεί νέα προσφυγικά κύματα», ισχυρίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος που διενεργείται σήμερα Κυριακή στην Ουγγαρία, ενάντια στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και την αποφασισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της, ο Κουρτς ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να καταδικάζεται η πολιτική του Ορμπάν, και διατείνεται πως, παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιμένει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη.

«Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει το λάθος να θέλουν να επιβάλουν τη γραμμή τους σε άλλα κράτη της ΕΕ. Είναι επικίνδυνο όταν μερικές χώρες της ΕΕ δημιουργούν την εντύπωση πως υπερέχουν ηθικά άλλων κρατών-μελών», τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «εάν ύψιστος στόχος μας ήταν από την αρχή όχι η κατανομή των προσφύγων αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε πιθανόν να μην είχε υπάρξει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει κανείς να δημιουργεί την εντύπωση ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες μελών, καθώς «η συζήτηση για τις ποσοστώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, οι ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση δεν λειτουργούν, διότι πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να δεχθούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ, κατά την άποψή του, ένας επιπλέον λόγος είναι επίσης ότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να μεταβούν σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ και πως «εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός στις μετεγκαταστάσεις των 160.000 προσφύγων, τότε αυτές θα διαρκέσουν 30 χρόνια».