Ανατροπή στο Βερολίνο- Βατερλό για τη Μέρκελ και άνοδος του AfD

Το δεύτερο εκλογικό “Βατερλό” μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση η οποία αποδίδεται στην ανησυχία των Γερμανών πολιτών για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το SPD (21,6%), σύμφωνα με τα (σ.σ. προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το CDU με βαριές απώλειες, ενώ στην τρίτη η Αριστερά, μπροστά από τους Πράσινους. Η συμμετοχή έφτασε το 66,9%.

Στους κερδισμένους της βραδιάς περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που συμμετείχε για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου και, σύμφωνα με τα exit pols, κυμαίνεται γύρω στο 14%. «Από το μηδέν φτάσαμε σε διψήφιο ποσοστό, πρόκειται για μία μοναδική επιτυχία» δηλώνει ο υποψήφιος του κόμματος στο Βερολίνο Γκέοργκ Παζντέρσκι. Η αντιπρόεδρος του κόμματος Μπεατρίξ φον Στορχ κάνει λόγο για «ένα μεγαλειώδες εκλογικό αποτέλεσμα» και υποστηρίζει ότι η AfD «είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει παντού, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια».

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς περιλαμβάνεται η επιστροφή στο προσκήνιο, και στην τοπική Βουλή, του φιλελεύθερου κόμματος FDP. Εκτός Βουλής μένει το «Κόμμα των Πειρατών». Tο Κόμμα της Αριστεράς παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ένα «διπλό πρόσωπο» στη γερμανική πρωτεύουσα: στο ανατολικό Βερολίνο παραμένει πρώτη δύναμη με 25,2% των ψήφων, αλλά στις δυτικές συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας δεν ξεπερνάει το 11%.

Έλαβαν (σ.σ. σε σχέση με τις εκλογές του 2011):

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), έδρες 38

Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , έδρες 31

Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), έδρες 27

Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), έδρες 27

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), έδρες 25

Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, έδρες 12

Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , έδρες –

Δεδομένου ότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες, η πλέον πιθανή δυνατότητα παραμένει ο κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι).