"Καμπανάκι" από Τουσκ στους 27: Δεν έχουμε άλλο χρόνο - Πρέπει να προστατευθούν τα σύνορα της ΕΕ

Επιστολή προς τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Σε αυτήν, ο Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοήσουν τα μαθήματα του Brexit και ότι στη σύσκεψη της Μπρατισλάβα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα ο Τουσκ έκανε έκκληση για λιγότερη «πολιτική ορθότητα» και να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν για την τρομοκρατία, την ασφάλεια και την παγκοσμιοποίηση, στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών για την έξοδο από την ΕΕ.

«Θα ήταν μοιραίο λάθος να υποθέσουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί συγκεκριμένα βρετανικό ζήτημα», έγραψε στην επιστολή ο Τουσκ, αναφέρει το AFP.

Σε αυτό, ο Τουσκ αναγνωρίζει ότι η ΕΕ καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και προσθέτει «Δεν έχουμε πολύ χρόνο να ξοδέψουμε. Η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι το σημείο καμπής σε όρους προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Συνεχίζοντας ο ίδιος αναφέρει ότι “πολύ συχνά οι Ευρωπαίοι πολίτες ακούν πολιτικά ορθές δηλώσεις ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή». Αλλά, συνεχίζει, είναι η σημαντικό η ΕΕ να διδαχθεί από το Brexit Και συγκεκριμένα τις ανησυχίες του βρετανικού λαού για τη μαζική μετανάστευση.

Αν και σημείωσε ότι το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χρησιμοποίησε ψευδή επιχειρήματα, αναγνώρισε πως είναι αλήθεια ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια για να απαντηθούν οι ερωτήσεις που εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν στον εαυτό τους καθημερινά.

«Ερωτήσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας για τους πολίτες και τα εδάφη τους, ερωτήσεις για την προστασία των συμφερόντων τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής», αναφέρει ο Τουσκ. «Αυτά είναι ερωτήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακόμη κι αν η Βρετανία ψήφιζε υπέρ της παραμονής», σημειώνει.