Ομπάμα: Οι προκλήσεις της Β. Κορέας θα έχουν σοβαρές συνέπειες

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας έπειτα από την ισχυρότατη πυρηνική δοκιμή το πρωί της Παρασκευής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα.

Ως «αυτοκαταστροφική πρόκληση» χαρακτήρισε τη δοκιμή η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η οποία έκανε λόγο για «μανιακή απερισκεψία» του Κιμ Γιονγκ Ουν, προσθέτοντας ότι η Πιονγιανγκ παραβίασε ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Η Παρκ Γκέουν-χιε είχε 15λεπτη επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μισή ώρα μετά την καταγραφή του σεισμού 5,3 Ρίχτερ που προκάλεσε η έκρηξη.

Όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ο Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Σεούλ. Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», δίνοντας έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία επιστράτευσε στρατιωτικά αεροσκάφη για να ελέγξουν πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πιονγιάνγκ ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με πηγές.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους Υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Βόρεια Κορέα.

Για το ζήτημα αυτό πήρε θέση και η Γαλλία, η οποία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας:

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, να αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του”.