Η Ιταλία θρηνεί τα θύματα του σεισμού - Σήμερα η κηδεία 36 θυμάτων

Το απόγευμα της Τρίτης θα τελεστεί η κηδεία των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό μεταφέρθηκαν μόνο 37 φέρετρα, ενώ οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκεί ξεπερνούν τους 220. Επομένως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν επιπλέον τελετές.

Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στο πένθος έπειτα από το φονικό “χτύπημα” του Εγκέλαδου,  με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη την επικράτεια.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται εδώ και θα συνεχίσουν να κεντρίζουν τους κρατικούς θεσμούς για να σεβασθούν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο ιερέας του χωριού πατέρας Φάμπιο Γκαμαρότα, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις για γρήγορη και διαφανή ανοικοδόμηση. Στην σημερινή κηδεία θα παραστούν ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η χώρα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της και σύμφωνα με την Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι άστεγοι που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και ξενοδοχεία είναι πλέον στους 3.554.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, καθώς οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 2.500. Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της χώρας, προειδοποιεί ότι πρόκειται να συνεχιστούν ακόμη για πολλές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα η εισαγγελία της πόλης Ριέτι διέταξε να κατασχεθεί ό,τι έχει απομείνει από το σχολείο του Αματρίτσε, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τυχόν κακοτεχνίες και ελλιπείς αντισεισμικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και για άλλα κατεστραμμένα σπίτια και δημόσια κτίρια. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ίδια απόφαση ελήφθη και για άλλα μισογκρεμισμένα σπίτια και δημόσια κτήρια. Αυτά δεν πρόκειται να κατεφαφιστούν, παρά μόνο όταν αποσαφηνιστεί το αν θα μπορούσαν να έχουν προστατευθεί, μαζί με τους κατοίκους τους, από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν βάσιμες υποψίες ότι υπεγράφησαν έγγραφα που βεβαιώνουν αντισεισμικά έργα σε εκκλησίες και στρατόπεδα, χωρίς να έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα στην πραγματικότητα.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 21 κτίρια, ενώ κατέρρευσαν ακόμη και ειδικοί χώροι που είχε προβλεφθεί να φιλοξενήσουν τους κατοίκους του Αματρίτσε σε περίπτωση σεισμού.