«Πυρά» Κουρτς προς Μέρκελ και Τουρκία

Κριτική στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για την πρόθεσή της να εμμείνει στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας  ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, εκφράζοντας την πάγια θέση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία», τονίζει ο Κουρτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έστεραιχ», και προσθέτει ότι «ως Ε.Ε. δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική και πρέπει να προστατεύσουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Ο Αυστριακός υπουργός εκτιμά πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτύχει, καθώς υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Τουρκία το προσφυγικό ρεύμα: η απελευθέρωση της βίζας, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η οικονομική βοήθεια.

Ο Κουρτς τονίζει παράλληλα, πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ουτοπική και επισημαίνει πως η Άγκυρα απομακρύνεται, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο από τις αξίες της Ε.Ε.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία, προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει κανένα «κυνήγι μαγισσών», και κατήγγειλε την δημοσίευση λιστών με φερόμενος οπαδούς του Γκιουλέν στη Βιέννη.

Πηγή: ΑΜΠΕ