Κατηγορίες και απειλές από τον Ερντογάν: Η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία

Νέα επίθεση σε βάρος της Δύσης εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι τo σενάριο της επιχείρησης για την ανατροπή της Κυβέρνησής του και του ίδιου «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε εξαρχής ανοιχτά τον αιώνιο αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε ευθέως τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες: “δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αρνητικές κριτικές που δέχτηκε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις Ευρωπαϊκές χώρες για την έκταση που έχουν πάρει οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία.

«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Επίσης εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η χώρα του με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Ευρώπη για το Προσφυγικό

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiNews 24, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τήρηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό, την οποία υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Μάρτιο.

“Αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη” είπε χαρακτηριστικά.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, “η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες”.

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν ζήτησε από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.