Ο 19χρονος δήμιος είχε μιλήσει για τα σχέδιά του - Νέα στοιχεία και για τον συνεργό του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον 19χρονο τζιχαντιστή ο οποίος αποκεφάλισε μαζί με τον συνεργό του έναν ιερέα σε εκκλησία της Νορμανδίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα σχέδια του Αντέλ Κερμίς για επιθέσεις σε εκκλησίες ήταν γνωστά στο περιβάλλον του, κανείς όμως δεν μπορούσε να τα πάρει στα σοβαρά και αυτό διότι ο Κερμίς ήταν ένα παιδί που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από τα 6 του χρόνια, έχοντας περάσει μάλιστα αρκετό διάστημα σε ψυχιατρικές κλινικές.

Εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα, ο 19χρονος σφαγέας δεν είχε ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα τον χαρακτηρίζουν ως “ωρολογιακή βόμβα” έτοιμη να εκραγεί.

Ένας άνθρωπος κοντά στο οικογενειακό περιβάλλον του, δήλωσε στο Nouvel Observateur  ότι “ο  Αντέλ δεν είχε πολλά στο μυαλό του, δεν ήταν πολύ έξυπνος και δεν είχε πετύχει πουθενά. Όλοι γνώριζαν ότι το παιδί αυτό ήταν ωρολογιακή βόμβα. Ήταν πολύ περίεργο». Επίσης αναφέρεται ότι τον είχαν απομακρύνει ακόμα και από το τζαμί της περιοχής Saint-Etienne-du-Rouvray, όταν ο ιμάμης ενημερώθηκε ότι ο 19χρονος είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει μέχρι τη Συρία.

Ένας γείτονας του Κερμίς είπε στη Le Figaro ότι παρουσίαζε «εμφανή σημάδια ψυχικής διαταραχής. Ήταν τρελός, μιλούσε στον εαυτό του».

Η Le Parisien αναφέρει ότι προσφατα είχε ζητήσει χρήματα από γνωστούς του. Όταν, όμως, οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν, για τον Κερμίς έγιναν αυτομάτως «άπιστοι». Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει την μαρτυρία ενός φίλου του, σύμφωνα με την οποία ο Κερμίς πριν ριζοσπαστικοποιηθεί ήθελε να γίνει μοντέλο.

Δημοσίευμα της “Le Monde” αναφέρουν ότι  o 19χρονος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από την ηλικία των έξι ετών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εφηβείας του είχε  νοσηλευτεί πολλές φορές.

Από την πλευρά του, ένα φιλικό πρόσωπο του νεαρού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους είχε αναφέρει ότι μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο «μιλούσε μόνο για τη θρησκεία. Η αδελφή του, οι γονείς του, εγώ, κάναμε τα πάντα για να προσπαθήσουμε να τον αποτραβήξουμε. Προσπάθησα να του μιλήσουμε. Του είπα να σταματήσει και ότι ήμουν εκεί αν χρειαζόταν κάποιον να μιλήσει εκτός της οικογένειάς του. Μου απάντησε “ναι, εντάξει, έχεις δίκιο”. Αλλά ήταν σαν να βρισκόταν μέσα σε μία φούσκα».

Όσο για τους συμμαθητές του, τον χαρακτηρίζουν ως “ανόητο”, μαθητή χαμηλής απόδοσης, ενώ δήλωσαν ότι είχαν ενημερωθεί για τα σχέδιά του να επιτεθεί σε εκκλησίες, όμως κανείς δεν τον πίστευε.

Αυτό υποστήριξε ένας από αυτούς ο οποίος μίλησε στο δίκτυο RTL, λίγο μετά την αιματηρή επίθεση: «Δεν με εξέπληξε. Μιλούσε για αυτό συνέχεια. Μιλούσε για το Ισλάμ, τα πράγματα όπως αυτό που ήθελε να κάνει. Μιλούσε για το Κοράνι και τη Μέκκα και μου είχε πει “Θα επιτεθώ σε μία εκκλησία”. Αυτό το είπε πριν δύο μήνες ενώ έφευγε από το τζαμί. Στη ζωή της μητέρας μου, δεν τον πίστεψα».

Η μητέρα του σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι ο γιος της όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία «είχε πει ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εξασκήσουν τη θρησκεία τους με ηρεμία στη Γαλλία. Μιλούσε με λόγια που δεν ήταν δικά του. Ήταν σαν μαγεμένος, σαν σε αίρεση».

Ο δεύτερος δράστης, συνομίληκος του Αντέλ Κερμίς

Μπορεί ο συνεργός του 19χρονου να μην έχει ταυτοποιηθεί επίσημα, όμως γαλλικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην έρευνα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν επίσης 19χρονο από τη Σαβοΐα ονόματι Αμπντέλ Μαλίκ.  Όπως αναφέρει η  “Le Parisien”,  η ταυτότητά του εντοπίστηκε την Τρίτη κατά τις έρευνες των αρχών  στο σπίτι της οικογένειας του Κερμίς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που αργεί η ταυτοποίηση του δεύτερου δράστη, είναι ότι δεν υπάρχει φάκελός του στην αστυνομία και ότι οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δακτυλικά του αποτυπώματα.

Πίστη στο ισλαμικό κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε βίντεο με τους δράστες της αιματηρής επίθεσης.

Στο βίντεο, ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς και ο συνομίληκος συνεργός του μιλώντας στα αραβικά δηλώνουν την πίστη τους στο ISIS.


Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Tribune de Genève, ο Αντέλ Κερμίς είχε εμπνευστεί την επίθεση στην εκκλησία από το τραγικό περιστατικό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

Έπεισε τους δικαστές και αφέθηκε ελεύθερος

Την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα γύρω από τα κενά ασφαλείας στη χώρα, καθώς ο Αντέλ Κερμίς φορούσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει τη φονική επίθεση.

Ο 19χρονος δήμιος προσπάθησε να ταξιδέψει τον Μάρτιο του 2015 στη Συρία, αλλά τον σταμάτησαν οι γερμανικές αρχές. Επέστρεψε στη Γαλλία και δύο μήνες αργότερα προσπάθησε και πάλι να ταξιδέψει μέχρι εκεί, αλλά μέσω Τουρκίας. Ωστόσο εκδόθηκε και πάλι στη Γαλλία και τον Μάιο του 2015 τέθηκε υπό κράτηση. Τον περασμένο Μάρτιο αφέθηκε ελεύθερος φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι και επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι του μεταξύ 8.30 και 12.30 καθημερινά. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να εφαρμόσει το φονικό του σχέδιο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο λόγος που ο δικαστής αποφάσισε την αποφυλάκισή του, ήταν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε αλλά και τα όσα υποστήριξε ο ίδιος ο Κερμίς:

«Θέλω να γυρίσω πίσω στη ζωή μου, να δω τους φίλους μου, να παντρευτώ», φέρεται να κατέθεσε στην ακρόασή του ο 19χρονος τζιχαντιστής.

Σημειώνεται ότι εκείνος που δεν είχε πειστεί ιδιαίτερα ήταν ο Εισαγγελέας, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμα και αν ζητάει μία δεύτερη ευκαιρία, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνει το ίδιο αν αφεθεί ελεύθερος».