Ολάντ: Η απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη είναι πιο σοβαρή από ποτέ - Ο πόλεμος θα είναι μακρύς

Για “ασυγχώρητη πράξη” έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση της Τρίτης στη Νορμανδία, όπου δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- εισέβαλαν σε εκκλησία και αφού κράτησαν ομήρους, αποκεφάλισαν έναν ιερέα.

Απευθυνόμενος στον λαό της Γαλλίας από το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά και από τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο της Ρουέν, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί “μια νέα δοκιμασία για το έθνος”.

«Η δημοκρατία μας που είναι ο στόχος, θα είναι ασπίδα μας. Οι Καθολικοί της Γαλλίας και ο κόσμος ολόκληρος τραυματίστηκαν. Επιτεθήκαν σε μια εκκλησία, σκότωσαν έναν ιερέα, βεβήλωσαν τη Δημοκρατία, έσπειραν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας χωρίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε ότι «η απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γαλλία και την Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή όσο σήμερα».

Απαντώντας στον Νικολά Σαρκοζί και την Μαρίν Λεπέν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι οι ενέργειες του κράτους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του φανατισμού «δεν θα πρεπει να παρεκκλίνουν από το Σύνταγμα».

«Ο περιορισμός των ελευθεριών μας, η παραίτηση από τους συνταγματικούς μας κανόνες, δεν θα παρείχαν καμια αποτελεσματικότητα και θα αποδυνάμωναν τις πολύτιμες αξίες του έθνους μας».

Επίσης επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο. Ένας πόλεμος έξω από τη Συρία και το Ιράκ. Ένας πόλεμος από τζιχαντιστές, εξτρεμιστές και τρομοκράτες».

Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στην Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να (συντρίψει) την τρομοκρατία.

Σας χρωστάω την αλήθεια: ο πόλεμος αυτός θα είναι μακρύς και η ενότητά μας είναι που θα μας κάνει δυνατούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο …», είπε ολοκληρώνοντας ο Φρανσουά Ολάντ.