Σε απεργία πείνας προχώρησαν 150 μετανάστες στη Σερβία - Ζητούν να περάσουν στην ΕΕ

Απεργία πείνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα περίπου 150 μετανάστες, οι περισσότεροι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Οι μετανάστες βρίσκονται σε ένα χωράφι στη Σερβία, στα σύνορα με την Ουγγαρία και αίτημά τους είναι να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αρχή τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί ήταν γύρω στα 300, τα οποία ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο από το Βελιγράδι για τα σύνορα. Εγκαταστάθηκαν σε έναν αγρό, περίπου 100 μέτρα από το συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Σερβία από την Ουγγαρία.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, οι 150 μετανάστες είπαν ότι έφτασαν στην περιοχή με τρένο ή και με τα πόδια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη απελαθεί στο παρελθόν από την Ουγγαρία πίσω στη Σερβία και τονίζουν ότι θα αρνηθούν να φάνε μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

«Μας φέρνουν φαγητό εδώ αλλά κανείς δεν θέλει να το φάει. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά κι έτσι εμείς θα καθίσουμε εδώ, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», είπε ο 40χρονος Άμπντουλ Μάλεκ από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, οι αρχές θα αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, ενώ οι μετανάστες διαβεβαίωσαν από την πλευτά τους ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική.

Συνεχίζοντας ο Βούλιν τόνισε ότι οι μετανάστες που απελαύνονται από την Ουγγαρία στη Σερβία θα πρέπει να ζητήσουν άσυλο από το Βελιγράδι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν ξανά με απέλαση.

Τον περασμένο μήνα η Βουδαπέστη περιόρισε σε 30 τον αριθμό των προσώπων που επιτρέπει να περνούν καθημερινά τα σύνορά της. Επιτρέπει επίσης στην αστυνομία να στέλνει πίσω τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, περίπου 3.000 μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι στη χώρα. Μεταξύ αυτών είναι και 800 άνθρωποι που περιμένουν να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καταυλισμούς στις μεθοριακές διαβάσεις Χόργκος και Κελέμπιγια.