Τούρκος αξιωματικός "βλέπει" τον Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

Το ενδεχόμενο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκίας χωρίς τις εντολές του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι απίθανο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην αναπληρωτή αρχηγού της αστυνομίας της Άγκυρας, Γκιουρσέλ Ακτεπέ.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Ακτεπέ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση καθώς εκτιμάται ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, δεν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση ανατροπής του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σημειώθηκε χωρίς την τεχνογνωσία και τις οδηγίες του Γκιουλέν.

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας στην κατάθεσή του δήλωσε ότι έλαβε ένα γραπτό μήνυμα τη νύχτα της απόπειρας, το οποίο ανέφερε: «Σημειώθηκε πραξικόπημα. Για ενίσχυση, πρέπει όλοι να πάνε κοντά στα σημεία που προηγουμένως εργάζονταν».

Ο Ακτεπέ, ο οποίος εργάστηκε κυρίως σε τμήματα της υπηρεσίας πληροφοριών, εξήγησε ότι ενώ ήταν φοιτητής συμμετείχε σε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα.

Παραδέχθηκε πως είναι και ο ίδιος υποστηρικτής του και πρόσθεσε ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε για δύο ημέρες στην έπαυλη του Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια που ζει αυτοεξόριστος ο πρώην ιμάμης.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, μάλιστα, το κίνημα του Γκιουλέν τον χρηματοδοτούσε με 1.400 δολάρια μηνιαίως όταν αποχώρησε από τη θέση του αναπληρωτή αρχηγού αστυνομίας της Άγκυρας.

Διευκρίνισε δε, ότι τα χρήματα τα λάμβανε από έναν άνθρωπο με το προσωνύμιο «Ζουμπεγίρ», ο οποίος εργάζεται στο Κολλέγιο Σαμανίολου που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν.