Ο Πούτιν είναι ο "σωτήρας" του Ερντογάν;-Ρώσοι υπέκλεψαν τους πραξικοπηματίες & προειδοποίησαν τη MIT

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ, ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) την Παρασκευή το απόγευμα πως επρόκειτο να εκδηλωθεί πραξικόπημα σε λίγες ώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν επικοινωνίες του τουρκικού στρατού, που έδειχναν πως οργανωνόταν πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ιρανικό “Fars News”. Η πληροφορία μεταφέρθηκε αμέσως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), λένε διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα ανάμεσα στις συνομιλίες ήταν και η εντολή των στασιαστών στους στρατιώτες που τους ακολουθούσαν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν -να συλλάβουν ή να σκοτώσουν-, ο οποίος έκανε διακοπές στη Μαρμαρίδα.

rus1

Την ώρα που καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει σχολιάσει την σχετική φημολογία, μια επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατού την Τρίτη, άφηνε να εννοηθεί πως η ΜΙΤ έλαβε σχετική προειδοποίηση χωρίς να αναφέρεται η πηγή.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, άφησε πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες.

Παράλληλα, στην Τουρκία, έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα διεξάγονται εκκαθαριστικές διαδικασίες σε στρατιωτικούς, δικαστές, πανεπιστημιακούς αλλά και γενικά δημοσίους λειτουργούς που θεωρείται πως πήραν -με κάποιο τρόπο- μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τέλος, την Τετάρτη το βράδυ, ο Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, ώστε “η απειλή να εξουδετερωθεί το συντομότερο δυνατό”.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ήταν στο «κόκκινο» μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τούρκικο στον συριακό εναέριο χώρο. Ωστόσο η στροφή που έκανε η Τουρκία και τον περασμένο μήνα, όταν ο Ερντογάν ζήτησε και επίσημα «συγγνώμη» από τον Ρώσο Πρόεδρο, άλλαξε το σκηνικό.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Tούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στη Ρωσία στις αρχές Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο.