Συνάντηση Κέρι-Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον για τον Γκιουλέν

Στην Ουάσινγκτον θα συναντηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι επικεφαλής της αμερικανικής και τουρκικής διπλωματίας για να συζητήσουν το θέμα της έκδοσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Η κυβέρνηση Ερντογάν «δείχνει» τον Γκιουλέν ως τον «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου και ζητά από την Ουάσινγκτον την έκδοσή του.

Το τετ-α-τετ του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εκτός από τους Κέρι και Τσαβούσογλου, στην διεθνή διάσκεψη θα παραστούν και άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών, οι χώρες των οποίων συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Χουριέτ», η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τους ομολόγους του θα είναι μία καλή ευκαιρία για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τους ενημερώσει για τις κινήσεις της χώρας του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ο Τσαβούσογλου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το τι συνέβη στην πατρίδα του όπως και για τους πραξικοπηματίες, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών χωρών ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πρέπει να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου», γράφει η τουρκική εφημερίδα.