Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί τη χώρα να σταματήσει τους δημόσιους υπαινιγμούς ότι η Αμερική εμπλέκεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εργασίας.

Συνεχίζοντας ο Τζον Κέρι, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί αυτού του είδους είναι «καταφανώς ψευδείς και επιζήμιοι» για τις διμερείς σχέσεις των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Αμερικανός πολιτικός «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».

Τη στιγμή που η Τουρκία απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει εκεί αυτοεξόριστος, ο Κέρι διεμήνυσε στη χώρα να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο κράτος δικαίου. Προηγήθηκαν οι κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος του Γκιουλέν, ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδευτεί από στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.