Αυστηρό μήνυμα Βερολίνου στον Ερντογάν: Τέρμα στη βία - Σεβασμό στη δημοκρατία

Έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τρεις Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν την Άγκυρα για την τήρηση των κανόνων δικαίου και της δημοκρατίας.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, συνέστησαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ κάνει λόγο για ενίσχυση της εξουσίας του Ερντογάν.

Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, ο Στάινμαγερ τόνισε:

«Είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής». Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολλών Τούρκων «οι οποίοι αντιμετώπισαν άφοβα τα τεθωρακισμένα.

Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας. Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την «σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος αναμένει μεν νομικές συνέπειες για τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά όπως «η γερμανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει, δίνει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και αυτό ισχύει και τώρα».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, απηύθυνε προειδοποίηση στον Τούρκο Πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα: «Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας τηρώντας αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου και σύμφωνα με τις αξίες μας. Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Τέλος, στο ίδιο μέσο μιλά και ο Τσεμ Εζντεμίρ, ο οποίος τονίζει πως ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ενισχύει την εξουσία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, διότι δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία «να κάνει εκκαθαρίσεις στο στρατό και να πραγματοποιήσει επιτέλους το σχέδιό του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με στόχο την απόλυτη κυριαρχία του.

Ακόμα και τα λίγα ΜΜΕ τα οποία κάνουν κριτική και το ευαίσθητο λουλουδάκι της κοινωνίας των πολιτών σίγουρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό», πρόσθεσε. Με την ανοικτή δυτική δημοκρατία δεν έχει πολλά κοινά αυτό που ονομάζεται στην Άγκυρα δημοκρατία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι μια δημοκρατικά προσανατολισμένη Τουρκία ασφαλώς θα είχε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Ερντογάν όμως στην εξουσία δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπως τόνισε ο ηγέτης των πρασίνων.