Νίκαια: Mohamed Lahouaiej Bouhlel το όνομα του μακελάρη-"Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» φώναξε πριν πέσει νεκρός

Σοκ και δέος προκαλεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε τη Γαλλία την ημέρα της Εθνικής της εορτής, την ημέρα της πτώσης της Βαστίλλης. Ένα τρομοκρατικό χτύπημα ιδιαίτερα συμβολικό, αφού για πολλούς η 14η Ιουλίου είναι η ημέρα της γέννησης της αστικής δημοκρατίας όπως την γνωρίζουμε στην Ευρώπη.

“O Αλλάχ είναι μεγάλος” (Allahu Akbar) φέρεται να φώναξε ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος οδηγός του φορτηγού πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα “Bild” επικαλούμενη την γαλλική εφημερίδα “Nice Matin”. To όνομα του δράστη φέρεται να είναι Mohamed Lahouaiej Bouhlel, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Μοναχικός λύκος” ο μακελάρης της Νίκαιας

Ο Ματιέ Γκιντέρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού, ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα φανατικών ισλαμιστών στο διαδίκτυο, εξήγησε πως ο οδηγός του φορτηγού είναι πιθανό να ήταν «μοναχικός λύκος» και να έδρασε μόνος του, παίρνοντας παράδειγμα από παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μάλιστα, ο Γάλλος αναλυτής τονίζει ότι πρώτη η Αλ Κάιντα το 2010 είχε παροτρύνει τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για να σκορπίσουν το θάνατο.

Όλα αυτά, ενώ καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, παρ΄όλο που κατά καιρούς καλούν τους ακολούθους τους να παρασύρουν «άπιστους» με τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τον οδηγό που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών σκορπώντας τον θάνατο στη Νίκαια, υπάρχει και συνεργός, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές.

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του τρομοκράτη

Το φορτηγό που οδηγούσε ο μακελάρης της Νίκαιας, έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Ανάμεσα στους 84 νεκρούς, βρίσκονται τουλάχιστον 10 παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιοχής Κριστιάν Εστροζί.

Η γαλλική εφημερίδα «Nice Matin», αναφέρει ότι από τους 202 συνολικά τραυματίες, 54 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Lenval» όπου υποβάλλονται σε επεμβάσεις από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας. Ο Sean Copeland, 51 ετών, ο 11χρονος γιος του Brodie, είναι μεταξύ των θυμάτων. Ήταν στη Γαλλία για διακοπές.

Όπως όλα δείχνουν ο δράστης, ενώ παρέσυρε με το φορτηγό δεκάδες ανθρώπους, παράλληλα πυροβολούσε εναντίον των πολιτών πριν τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, έκανε και ζιγκ ζαγκ προκειμένου να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πριν πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, κατά πληροφορίες, κινούνταν με ταχύτητα 50χλμ. επί δύο χλμ.

Νωρίτερα, όπως έδειξε το υλικό από τις κάμερες, είχε σπάσει με το όχημά του τον αστυνομικό κλοιό, καθώς είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων στην παραλιακή, λόγω των εορτασμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε περάσει και από αστυνομικό έλεγχο, καθώς ήταν στην περιοχή για δέκα ώρες. Απάντησε στους αστυνομικούς πως μετέφερε παγωτά!

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Figaro” τo 2013, o δράστης είχε αναρτήσει μία φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Faceboοk με τον Πύργο του Άιφελ όπου έγραφε ότι διαμένει στη Νίκαια και είναι από την Τυνησία. Ήταν επαγγελματίας οδηγός.

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του τρομοκράτη

«Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα» και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπαν πηγές μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του τρομοκράτη

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, χωρίς ωστόσο να έχει αναλάβει την ευθύνη κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Σε μια άλλη φωτογραφία μια ομάδα πέντε μαχητών του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν γιατί κρατούν αιχμάλωτο τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ ένας από αυτούς προσπαθεί να τον πνίξει.

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του τρομοκράτη

Βρετανοί, Ελβετοί αλλά και δεκάδες άλλοι ξένοι τουρίστες είναι μεταξύ των θυμάτων καθώς έκαναν τις διακοπές τους στο γαλλικό αυτό θέρετρο και βρέθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας για να γιορτάσουν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν αναζητήσεις από την πλευρά Ελλήνων για συγγενείς τους, αλλά και ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα θύματα και οι τραυματίες από την επίθεση ακόμη.

Κανένας Γερμανός δεν έχει διαπιστωθεί -για την ώρα- ότι βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια, ανακοίνωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του τρομοκράτη

«Το υπουργείο Εξωτερικών, η γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και το γενικό προξενείο στη Μασσαλία βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν πληγεί Γερμανοί», δήλωσε πριν από λίγο στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε να το αποκλείσουμε ούτε να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος.