Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην πρώτη ομιλία της: Η Κυβέρνηση θα καθοδηγείται από όλους εσάς (vid)

«Η Βασίλισσα μου ζήτησε να σχηματίσω Κυβέρνηση, κάτι που αποδέχθηκα». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις της Τερέζα Μέι απευθυνόμενη στους πολίτες της Βρετανίας, έπειτα από την επίσημη ανάληψη των πρωθυπουργικών της καθηκόντων.

Μιλώντας για πρώτη φορά έξω από το σπίτι της οδού Ντάουνινγκ, η Μέι δήλωσε για τον τέως Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι υπό την ηγεσία του, η οικονομία της χώρας σταθεροποιήθηκε, τονίζοντας ότι η πιο σημαντική συμβολή του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η Κυβέρνηση δεν θα καθοδηγείται από λίγους προνομιούχους, αλλά από όλους εσάς», τόνισε η Μέι, σημειώνοντας ότι μετά από το ιστορικό δημοψήφισμα «αντιμετωπίζουμε μία σημαντική εθνική στιγμή. Ενώ αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χτίσουμε έναν νέο ρόλο για τη χώρα όχι για τους λίγους προνομιούχους αλλά για όλους. Φιλοδοξία μου είναι μία καλύτερη Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέι έλαβε συγχαρητήρια από τον Λευκό Οίκο, με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζος Έρνεστ, να αναφέρει ότι «βασιζόμενοι στις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουμε ακούσει από τη νέα Πρωθυπουργό, σκοπεύει να συνεχίσει μια πορεία που θα συνάδει με την πορεία που πρότεινε ο Πρόεδρος Ομπάμα»

Αναλυτικά η πρώτη ομιλία της Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργού:

«Μόλις πριν από λίγο ήμουν στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ μου ζήτησε να σχηματίσω μια νέα κυβέρνηση, κάτι που αποδέχθηκα. Αντικαθιστώ τον Ντέιβιντ Κάμερον, έναν σπουδαίο, σύγχρονο πρωθυπουργό. Υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας.

Η πιο σημαντική όμως συμβολή της διακυβέρνησης του Ντέιβιντ δεν είναι η οικονομία, αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη. Από την εισαγωγή του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια μέχρι την φοροαπαλλαγή των χαμηλού εισοδήματος πολιτών, ο Ντέιβιντ Κάμερον ηγήθηκε μιας κυβέρνησης «Ενός Έθνους» και είναι αυτό το πνεύμα με το οποίο και εγώ σχεδιάζω να ηγηθώ.

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η πλήρης ονομασία του κόμματος μας είναι το «Κόμμα των Συντηρητικών και των Ενωτικών», και είναι αυτός ο όρος των «Ενωτικών» που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμένα.

Σημαίνει ότι πιστεύουμε στην Ένωση, στα πολύτιμα δεσμά μεταξύ της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αλλά σημαίνει και κάτι ακόμα, πέρα από την ενότητα μεταξύ των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαίνει και την ενότητα όλων των πολιτών μας.

Για τον καθένα από εμάς, όπου και να βρισκόμαστε, όποιοι και αν είμαστε.

Αυτό απαιτεί να πολεμήσουμε την αδικία όπου υπάρχει. Στο γεγονός ότι αν γεννηθείς φτωχός θα έχεις προσδόκιμο ζωής 9 χρόνια λιγότερα από το αν ήσουν εύπορος, ή εάν είσαι μαύρος θα αντιμετωπιστείς με περισσότερη αυστηρότητα από το σύστημα δικαιοσύνης, ή εάν είσαι λευκός της εργατικής τάξης θα έχεις τις λιγότερες πιθανότητες από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα να ακολουθήσεις πανεπιστημιακές σπουδές, ή εάν είσαι απόφοιτος δημόσιου σχολείου θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις υψηλά πόστα στον εργασιακό σου χώρο, ή εάν είσαι γυναίκα θα έχεις χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με αυτή που θα λάμβανες αν ήσουν άντρας, ή αν είσαι άτομο με ψυχολογικά προβλήματα δεν θα έχεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι, ή αν είσαι νέος θα βρίσκεις πιο δύσκολο από κάθε άλλον να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι.

Αλλά η αποστολή μας να κάνουμε την Βρετανία μια χώρα που νοιάζεται και εργάζεται για όλους εκτείνεται πέρα από την καταπολέμηση αυτών των αδικιών και μόνο.

Εάν προέρχεσαι από μια μεσαία, σκληρά εργαζόμενη οικογένεια, η ζωή είναι για σένα πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι πολλοί στο Γουέστμινστερ θεωρούν.

Έχεις εργασία, αλλά δεν έχεις ασφάλεια στον εργασιακό σου χώρο. Έχεις σπίτι, αλλά δεν έχεις σιγουριά για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου σου. Τα καταφέρνεις ίσα-ίσα, αλλά ανησυχείς για την αύξηση του κόστους διαβίωσης ή την εξασφάλιση μιας θέσης για το παιδί σου στο σχολείο επιλογής σου.

Εάν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις οικογένειες, εάν είσαι κάποιος που τα «καταφέρνει ίσα-ίσα», θέλω να απευθυνθώ σε εσένα κατευθείαν.
Γνωρίζω ότι εργάζεσαι σκληρά, γνωρίζω ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς και γνωρίζω ότι η ζωή κάποιες στιγμές φαίνεται να είναι μια σκληρή μάχη.

Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ δεν θα επικεντρωθεί στα συμφέροντα των προνομιούχων λίγων, αλλά στα δίκα σας. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να σας δώσουμε περισσότερο έλεγχο των ζωών σας.

Όταν θα αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες δεν θα σκεφτόμαστε τους δυνατούς, άλλα εσάς. Όταν θα καταθέσουμε νέους νόμους, δεν θα αφορούν τους ισχυρούς, αλλά εσάς. Όταν θα θέσουμε το φορολογικό πλαίσιο, δεν θα έχουμε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πλουσίων, αλλά τα δικά σας. Και όσο αφορά στις ευκαιρίες, δεν θα επεκτείνουμε τα προνόμια των λίγων, αλλά θα ενισχύσουμε τον καθένα από εσάς, από οπού κι αν προέρχεστε, να φτάσετε όσο πιο μακριά και ψηλά μπορείτε.

Ζούμε μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας. Μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντιμετωπίζουμε μια σημαντική εθνική αλλαγή. Και είμαι σίγουρη ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πολεμήσουμε για έναν τολμηρό και θετικό ρόλο στον κόσμο και θα εργαστούμε για μια Μεγάλη Βρετανία που εργάζεται για τον καθένα από εμάς και όχι απλά για τους προνομιούχους λίγους.

Αυτή θα είναι η αποστολή της κυβέρνησης που ηγούμαι και μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη χώρα».

Η Τερέζα Μέι ορίστηκε επισήμως νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έδωσε την εντολή για το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπέβαλε την παραίτησή του στη Βασίλισσα, αφού πριν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου απάντησε σε ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό.

«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ,» δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα «The Daily Telegraph».

Η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα της και αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, όπως μετέδωσε το BBC.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που υπήρξε και η αιτία παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, έναντι της Ε.Ε., δηλώνοντας ήδη ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την Ε.Ε., σημαίνει αποχώρηση από την Ε.Ε.».

Mei ergatikoi

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πριν παραχωρήσει τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην Υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι που θα θέσει σε εφαρμογή το Brexit, προέδρευσε της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του που διεξήχθη την Τρίτη .

«Η Τερέζα Μέι και ο Υπ. Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν απέτισαν φόρο τιμής στον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους αναχωρώντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι «ενθουσιασμένος» που αφήνει τα κλειδιά στη Μέι, 59 ετών, χαρακτηρίζοντας την αντικαταστάτριά του «σταθερή και ικανή».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών που κατέχει ο Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος με τη σειρά του θα τον αντικαταστήσει στο Φόρεϊν Όφις. Η κυβέρνησή της αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει πολλές προσωπικότητες που υποστήριξαν το Brexit, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το Συντηρητικό Κόμμα που διχάστηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος και να δείξει στους Βρετανούς ότι σκοπεύει να εφαρμόσει ό,τι αποφάσισαν.

Πολλά μέσα κάνουν λόγο για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Priti Patel, που τάχθηκε υπέρ του Brexit, καθώς και η υπουργός Επιχειρηματικότητας Anna Soubry, που υποστήριξε το Βremain.

Αναταράξεις και στους Εργατικούς

Στην πλευρά των Εργατικών, το όνομα του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα τεθεί αυτομάτως σε ψηφοδέλτιο στην διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, όπως αποφάσισε την Τρίτη η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Η απόφαση αυξάνει τις πιθανότητες του Κόρμπιν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αλλά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ενδεχομένως να προβάλουν νομικές ενστάσεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 51 βουλευτών.

Στο μεταξύ, ο Κόρμπιν απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία στους υποστηρικτές του κόμματος, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε το γραφείο της βουλευτίνας Άντζελας Ιγκλ. Η Ιγκλ, που ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Κόρμπιν για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκάλυψε πως έχει δεχθεί απειλές ενάντια στην ζωή της αυτή την εβδομάδα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα σχετικά με το σπάσιμο του παραθύρου του γραφείου της Ιγκλ από πέτρα στην πόλη Ουάλασι κοντά στο Λίβερπουλ, που συνέβη κάποια στιγμή μεταξύ του απογεύματος της Δευτέρας και του πρωινού της Τρίτης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ότι η Άντζελα Ιγκλ υπήρξε θύμα μιας απειλητικής ενέργειας και πως άλλοι βουλευτές προπηλακίζονται και απειλούνται», υπογράμμισε ο Κόρμπιν με ανακοίνωση του. «Ως κάποιος που έχει ο ίδιος δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αυτή την εβδομάδα και παλιότερα, καλώ τα μέλη και τους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος να επιδείξουν ψυχραιμία και να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες», πρόσθεσε.

Την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του επικεφαλής του κόμματος ανακοίνωσε και ο Βουλευτής των Εργατικών Όουεν Σμιθ. “Ο Τζέρεμι είναι ένας καλός άνθρωπος που πιστεύει στις μεγάλες αξίες του Εργατικού Κόμματος…, ωστόσο δεν είναι ο ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει στις εκλογές με νίκη των Εργατικών”, ήταν η δήλωση του Σμιθ στο ραδιόφωνο του BBC. Και πρόσθεση “έχω ριζοσπαστικές και αξιόπιστες πολιτικές που θέλω να τις παρουσιάσω στο κόμμα, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για να είμαι ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός”.