Το Brexit μπορεί να πάρει ακόμη και 6 χρόνια, εκτίμησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Την πολυπλοκότητα της διαδικασίας για το Brexit εξήγησε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη για να εξηγήσει τον τρόπο που η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο Χάμοντ, η διάσπαση Βρετανίας-ΕΕ μπορεί να κρατήσει ακόμη και 6 χρόνια, εμμένοντας στην αρχική εκτίμηση που είχε εκφράσει στην καμπάνια υπέρ του Βremain ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αν μία μελλοντική συνθήκη ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ των 27 θεωρηθεί μικτή αρμοδιότητα, θα πρέπει να επικυρωθεί από 27 κοινοβούλια. Νομίζω ότι σωστά λέω ότι το λιγότερο διάστημα στο οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Και αυτό έχοντας λάβει υπόψη τον χρόνο διαπραγμάτευσης».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπολογίζει ότι η χώρα του θα χρειαστεί δύο χρόνια διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση. Έπειτα το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να περιμένει επιπλέον τέσσερα χρόνια για την επικύρωση της συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ο Φίλιπ Χάμοντ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ενώ η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη η υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών.

«Μέχρι να ενεργοποιήσουμε το Αρθρο 50, παραμένουμε πλήρες μέλος της ΕΕ και η ικανότητά μας να διαπραγματευτούμε νέες εμπορικές συμφωνίες περιορίζεται από την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, μέχρι να διαπραγματευτούμε την έξοδό μας από την Ενωση», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.