Ο Κάμερον παραιτείται την Τετάρτη - Η Τερέζα Μέι νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα με μια σύντομη ανακοίνωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ ότι θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα την Τετάρτη ώστε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός.

Έτσι η Τερέζα Μέι θα είναι η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας από την Τετάρτη το βράδυ της 13ης Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο για την παράδοση της σκυτάλης από τον Κάμερον ήταν η 9η Σεπτεμβρίου.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα παραμείνει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην καθιερωμένη «ώρα του Πρωθυπουργού» την Τετάρτη το πρωί, προτού επισκεφθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας για να αποχωρήσει και να πάρει τη θέση του η νυν Υπουργός Εσωτερικόν, Τερέζα Μέι.

Όλα αυτά, αφού η υποψήφια των Συντηρητικών, Άντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε από την κούρσα για την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την απολογία της για την γκάφα περί μητρότητας. Στις δηλώσεις της εξέφρασε την στήριξή της στην Τερέζα Μέι και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Η δημόσια δήλωση της Λίντσομ

«Μετά την έξοδο από την Ε.Ε. ένα λαμπρό μέλλον περιμένει», ανέφερε στην αρχή της δήλωσής της η Άντρεα Λίντσομ, τονίζοντας ότι μία καμπάνια που θα διαρκέσει 9 εβδομάδες είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη η Βρετανία. «Η Βρετανία χρειάζεται βεβαιότητα, μία ενωμένη κυβέρνηση πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα», τόνισε ενώ στη συνέχεια σημείωσε την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

«Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό όσο το δυνατό συντομότερα», σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε ότι η συνυποψήφιά της Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει το 60 % της υποστήριξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ η ίδια λιγότερο από το 25% . «Αυτό δεν είναι αρκετό για να τρέξει μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση» και κατέστησε σαφές ότι «το συμφέρον της χώρας θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από μία ισχυρή πρωθυπουργό».

andrea-leadsom

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της επιτροπής που είχε αναλάβει την εκλογική διαδικασία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ανάληψη της ηγεσίας των συντηρητικών από την Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι «ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου, δεν θα χρειαστούν εννέα εβδομάδες».

Τερέζα Μέι: Brexit σημαίνει Brexit

Η Τερέζα Μέι, νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

“Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ”, δήλωσε η Τερέζα Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα το κάνουμε να επιτύχει». Παράλληλα δήλωσε πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν εκλεγεί τον ερχόμενο μήνα επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του “απλού εργαζόμενου λαού” για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους. Η κ. Μέι υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργάτες.

«Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ’ αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο», δήλωσε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της και δημοσιογράφους κατά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εκστρατείας της.