Business Insider: Ποιες χώρες είναι επιρρεπείς στον "ιό" του Brexit (χάρτης)

Πόσο κολλητικός είναι ο ιός του Brexit; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει με άρθρο του το Business Insider, δημοσιεύοντας έναν χάρτη της εταιρεία συμβουλών γεωπολιτικού κινδύνου Eurasia Group ο οποίος απεικονίζει την πιθανότητα που έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες να δρομολογηθούν δημοψηφίσματα για την έξοδό τους από την Ε.Ε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον χάρτη, οι χώρες που βρίσκονται ένα βήμα πριν το δημοψήφισμα (το πιο σκούρο χρώμα) είναι η Αυστρία και η Ολλανδία.

Αμέσως επόμενες, οι χώρες που το δημοψήφισμα τίθεται επί τάπητος, αλλά δεν είναι τόσο πιθανό να πραγματοποιηθεί είναι οι: Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Τσεχία.

Στις χώρες που ευρωσκεπτικιστικά κόμματα επηρεάζουν ή περιορίζουν την κυβερνητική πολιτική βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις: Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Σλοβενία να συμπληρώνουν το παζλ.

Τέλος, οι χώρες χωρίς ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ή με περιορισμένο αντίκτυπο στην κυβερνητική πολιτική είναι οι: Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ισχυρή παρουσία ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στα ευρωπαϊκά κράτη και η πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι ο λόγος που ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν ένα “δύσκολο” διαζύγιο με τη Βρετανία, ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι έχουν τέτοιες φιλοδοξίες…

Ο χάρτης:Eurasia group brexit europe mapEurasia Group/Mujtaba Rahman/Federico Santi