Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προσφέρει τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προσφέρει την τουρκική υπηκοότητα σε όσους Σύρους πρόσφυγες θα το ήθελαν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, κάτι που ενδεχομένως να περιπλέξει εκ νέου τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό.

Σε ομιλία του στην πόλη Κίλις νότια της χώρας, όπου ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από τους ανθρώπους που καταφθάνουν από την γειτονική Συρία προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το σχέδιο αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας του, είναι ήδη στα σκαριά.

Ο Ερντογάν προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι από τους 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής και πόσο χρόνο θα διαρκεί η διαδικασία.

Η τοποθέτηση του Τούρκου ηγέτη προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με την εύθραυστη συμφωνία για τη συνδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της βίζας για σύντομη διαμονή Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.