Υπό την προεδρία της Σλοβακίας η άτυπη σύνοδος των 27-Brexit & μεταναστευτικό στην ατζέντα

Η Σλοβακία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να παραχωρούν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα. Ο Ρόμπερτ Φίτσο κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια “κρυφή ατζέντα” για την άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Μην ψάχνετε να τη βρείτε», τόνισε ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «εκτός Βρυξελλών» οι ηγέτες έχουν περισσότερο χρόνο να διεξάγουν «γενικές πολιτικές συζητήσεις» και με «πιο ελεύθερο τρόπο» καθώς δεν «πιέζονται» από τη «σφικτή» ημερήσια διάταξη και την ανάγκη να καταλήξουν σε επίσημα, προς δημοσίευση συμπεράσματα.

Επίσης ο Ρόμπερτ Φίτσο αναγνώρισε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προετοιμασία της προεδρίας, τονίζοντας ότι τους επόμενους δύο μήνες και ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής, η συνεργασία με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι αναγκαίο να συνεχιστεί.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε από την πλευρά του ότι η προεδρία και η Επιτροπή θα προετοιμάσουν από κοινού αυτή την άτυπη Σύνοδο των 27, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο. «Ακόμα και αν δεν ήμασταν φίλοι, θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής από το 1979 και ως το 2003 γίνονταν στην πρωτεύουσα της εκάστοτε προεδρίας, ενώ έκτοτε πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως θα είναι παρούσα και η Επιτροπή στην εν λόγω συνάντηση.

Brexit και μεταναστευτικό στη Σύνοδο

Αναφορικά με το περιεχόμενο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Σύνοδος «δε συνδέεται» με τη διαδικασία για το Brexit και την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, καθώς αποφασίστηκε «τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

«Η ιδέα είναι είναι να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερο έδαφος, και με κάποια απόσταση από το Brexit, στη συζήτηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού πρότζεκτ» τόνισε ο Ρόμπερτ Φίτσο.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι παρ’ όλο που το βασικό πρόβλημα των Βρετανών είναι η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. «Εάν η Βρετανία επιθυμεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποδεχθεί και τις τέσσερις ελευθερίες», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από το θέμα της Βρετανίας, το μεταναστευτικό βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητες της προεδρίας που ξεκινάει σήμερα. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, ο Ρόμπερτ Φίτσο τόνισε πως η Σλοβακία φιλοδοξεί να είναι ένας «τίμιος μεσολαβητής».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ζώνης Σένγκεν και εφαρμογής της συμφωνίας για την κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, ωστόσο ζήτησε περισσότερη ευελιξία με σκοπό να ακουστούν και οι “ιδέες” που ενδεχομένως να έχουν άλλα κράτη-μέλη.

Επίσης ο Φίτσο τόνισε ότι η συνεργασία της χώρας του με τις άλλες τρεις χώρες του Βίζεγκραντ είναι «μοναδική», με σκοπό να τη «συνεχίσει και να την ενδυναμώσει» από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας.

Ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογράμμισε ότι θεσμοί και προεδρία δεν έχουν μόνο διαφορές αλλά και πολλά σημεία συμφωνίας, μιλώντας επίσης για τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της Σένγκεν και την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.