Πρώτη συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στο Σότσι, μετά την κρίση Τουρκίας - Ρωσίας

Στο ρωσικό Σότσι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία θα σηματοδοτήσει μια σχετική αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή στάσης προήλθε από την Τουρκία, με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει, την περασμένη Δευτέρα, επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, με την οποία εξέφραζε την βαθιά του λύπη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015 και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που είχε χάσει τη ζωή του από πυρά Σύρων ανταρτών στο έδαφος, λίγο μετά.

Την Τετάρτη, οι επικεφαλής των δύο κρατών είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ενώ την Πέμπτη ο κ. Πούτιν ήρε μέρος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και διέταξε την έναρξη συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ακόμη, η Τουρκία σημείωσε πάντως ότι η αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ και τη Ρωσία είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα και δεν σηματοδοτούν συνολική στροφή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της συνάντησης.

Σύμφωνα, με πληροφορίες, η Συρία είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα.