Το Δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων - "Κυρίως πιάτο" το Brexit

Σε εξέλιξη είναι το δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ζήτημα του Brexit να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκαν το μεταναστευτικό, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η ενιαία ψηφιακή αγορά.

Ωστόσο κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δεν κατάφερε να επισκιάσει εκείνο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ασκούν έντονες πιέσεις, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγες ώρες πριν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι το ΗΒ πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του για το Brexit, καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την Ε.Ε. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι ζητείται η άρση της Βρετανικής προεδρίας για την Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Επιπροσθέτως, το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στην απόφαση των Βρετανών για το Brexit.

Παρά τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών για Brexit “εδώ και τώρα”, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σχετικά με το πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι θα πραγματοποιηθεί  μια νέα άτυπη συνάντηση των 27  τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας.

«Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο Τουσκ, διευκρινίζοντας ότι αν δεν κινηθεί επίσημα η Βρετανία, δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρκελ: Πρέπει να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο

Κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα ξεκινήσουν μόνο όταν η Βρετανία προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Βρετανία να αντιμετωπίζεται ως φίλη και εταίρος.

Πιέζει για το Brexit ο Ολάντ

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε περισσότερο επιτακτικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη χώρα ότι θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσει τις προθέσεις της, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της.

Αλέξης Τσίπρας: Προβλέψιμη η κρίση στην Ευρώπη

«Η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια προβλέψιμη κρίση, λόγω λιτότητας, λόγω απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» σημείωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών.

Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στους πολίτες, να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε την λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και τις ατέρμονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον θα εξηγήσει τους λόγους του Brexit

«Θα εξηγήσω γιατί η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. αλλά θέλω αυτή η διαδικασία να είναι όσο πιο εποικοδομητική γίνεται και ελπίζω και το αποτέλεσμά της να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό. Διότι, φυσικά, παρ’ όλο που φεύγουμε από την Ε.Ε. δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες είναι οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας. Και πραγματικά ελπίζω να επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Γιατί αυτό είναι καλό για μας και είναι καλό και γι’ αυτούς», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Αφαιρέθηκε ένα αστέρι από τη σημαία της Ε.Ε.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, νωρίτερα την Τρίτη και πριν ακόμα η Βρετανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωκοινοβούλιο έσπευσε να αφαιρέσει το 28ο αστέρι από τη σημαία της Ένωσης.

Η Ευρώπη των 27 -πλέον- αναρτήθηκε σε εικόνα στο Twitter, ενώ στο επίσημο site αναφέρεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του λαού της ζητώντας την άμεση αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή “οικογένεια”:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της».

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, η Ευρώπη εργάζεται στη σκιά του αποτελέσματος του Brexit. Κατά την έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, αποφασίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του, καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την Ε.Ε. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι ζητείται η άρση της Βρετανικής προεδρίας για την Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως ήταν προγραμματισμένο. Επιπροσθέτως, το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στην απόφαση των Βρετανών για το Brexit.

Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο και οι σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας

Πολύ πριν από τη Σύνοδο ευρωπαίοι ηγέτες ακολούθησαν την ίδια “γραμμή”, διαμηνύοντας ότι η Βρετανία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου, ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για το θέμα, έστω και ανεπίσημη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Βρετανία θα αποχωρήσει μεν από την Ε.Ε., αλλά θα ήθελε η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική. Έσπευσε να προσθέσει μάλιστα πως παρά την αποχώρηση, η χώρα του δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες που μετέχουν στην Ε.Ε. είναι γείτονες, φίλοι και σύμμαχοι. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα έχουν όσο πιο σχέση γίνεται σε τομείς όπως το εμπόριο και η ασφάλεια.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα νέα δεδομένα που φέρνει το Brexit, ξεκαθάρισε ότι αυτή θα είναι λιγότερο ευνοϊκή.

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη σύσκεψη έκανε λόγο για πολιτική και οικονομική κατάρρευση της Βρετανίας και ξεκαθάρισε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας.

Τα μηνύματα Τουσκ-Γιουνκέρ-Μέρκελ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε τον σεβασμό του στην ετυμηγορία των Βρετανών ψηφοφόρων, καθώς και στις συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες νομιμοποιείται η αποχώρηση της Βρετανίας, υποβάλλοντας η ίδια το σχετικό αίτημα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να δείξουν όλοι υπομονή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία.

Το δικό του αυστηρό μήνυμα έστειλε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας ότι σέβεται την Βρετανική Δημοκρατία και τον τρόπο που εξέφρασε την άποψη της, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει καμιά διαπραγμάτευση μέχρι την κοινοποίηση του αιτήματος.

Ο κ. Γιουνκέρ συμπλήρωσε ότι, «δεν είμαστε κουρασμένοι ή άρρωστοι όπως λένε οι γερμανικές εφημερίδες. Θα αγωνιστώ ως την τελευταία μου ανάσα για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είμαι ρομπότ. Δεν είμαι ένας γκρίζος γραφειοκράτης», τονίζοντας αναφερόμενος στον Φάρατζ ότι, «αυτή είναι η τελευταία φορά που χειροκροτεί εδώ…».

Ξεκάθαρη εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο ομιλίας της στη γερμανική Βουλή, δηλώντας ότι «όποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμια».

Κατά τη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50, άποψη την οποία είχε εκφράσει έπειτα από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Βερολίνο.

Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει άμεσα το αίτημα εξόδου από την Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα» στις σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

Σκοπός της Γερμανίας, όπως είπε η ίδια, είναι ότι θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, προσθέτοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει περαιτέρω διάλυση της Ε.Ε. Σημείωσε, επίσης, ότι μια επιτυχημένη Ευρώπη είναι αυτή που τηρεί τις συμφωνίες της και τις συνθήκες της.

Αποδοκιμασίες σε βάρος του Φάρατζ και πανηγυρισμοί από τη Λεπέν

Κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νάιτζελ Φάρατζ, Πρόεδρος του UKIP και υπερασπιστής του Brexit, είπε ότι «η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει», προκαλώντας αρκετές αποδοκιμασίες.

Συνεχίζοντας ο Φάρατζ απηύθυνε προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες ότι, αν δεν δώσουν μια καλή εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο Φάρατζ μιλούσε, οι αποδοκιμασίες δεν σταματούσαν με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παρεμβαίνει ζητώντας τους να τον αφήσουν να ολοκληρώσει.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία πρόσφατα ζήτησε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη χώρα της αντίστοιχο με της Βρετανίας, ανέφερε: «να διώξουμε τα σκυθρωπά πρόσωπα και να χαρούμε τη χειραφέτηση των Βρετανών».

Τέλος, ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ των Φιλελεύθερων έκανε αιχμηρά σχόλια σε βάρος των Βρετανών πολιτικών οι οποίοι υποστήριξαν το Brexit: «Με την έξοδο της Βρετανίας θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας» είπε, απευθυνόμενος στον Φάρατζ, κατηγορώντας τον για προπαγάνδα «ναζιστικού τύπου».