Βρετανία: Ως τις 2 Σεπτεμβρίου ο νέος Πρωθυπουργός - Αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ο Κάμερον

Προθεσμία μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου έχει το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας για να εκλέξει νέο ηγέτη, έπειτα από την παραίτηση που υπέβαλε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας της επικράτησης του Brexit.

Όπως αποφάσισε η επιτροπή του κόμματος των Συντηρητικών στην έκτακτη συνεδρίασης της Δευτέρας, οι υποψηφιότητες θα μπορούν να κατατεθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, προτείνοντας η επιλογή των δύο υποψηφίων να γίνει από τους ίδιους τους βουλευτές.

Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που υποστήριζε το Brexit και η Υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο Sky News, ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

«Μας δόθηκε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση από τους πολίτες της Βρετανίας. Έχουμε ένα πολύπλοκο έργο να ολοκληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ Μπρέιντι.

Συνεχίζοντας ο Μπρέιντι τόνισε ότι θεωρεί «πολύ λογικό» να περιμένει κανείς πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό, να διαπραγματευτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «πριν οι πολίτες κληθούν να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν σε γενικές εκλογές».

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αντικατάσταση του Κάμερον. Όσο για το θέμα της Σκωτίας η οποία επιθυμεί την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κυβέρνηση τόνισε ότι ένα δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «το τελευταίο πράγμα» που χρειάζεται η Σκωτία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Κάμερον, ο Βρετανός πολιτικός έχει προετοιμάσει μια ομάδα η οποία θα αναλάβει να βοηθήσει τον διάδοχό του όχι μόνο να διαπραγματευτεί το Brexit αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της χώρας εκτός της Ένωσης.

Η ομάδα αυτή «θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο Πρωθυπουργό» και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει «όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης», ανέφερε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις, δεδομένου ότι «η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό σε μια νέα κυβέρνηση».

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, κάτι που θα πρέπει να ζητηθεί από την ίδια τη βρετανική αντιπροσωπεία. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, οι διαδικασίες για την έξοδο μπορεί να κρατήσουν ακόμη και δύο χρόνια.

Η ίδια πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. «Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Ντέιβιντ Κάμερον μέσω της εκπροσώπου του, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την ανάρτηση του σχετικού αιτήματος στην ιστοσελίδα της βρετανικής Βουλής, το οποίο είχε συγκεντρώσει τις υπογραφές χιλιάδων πολιτών.