Η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατίες

«Η Γαλλία παίρνει την πρωτοβουλία για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος συνάντησης-κρίσης για το Brexit που είχε μέσα στο πρωϊνό.

Τα «ουσιώδη» για τον Γάλλο Πρόεδρο αποτελούν, όπως υπογράμμισε, «η ασφάλεια και προστασία της ηπείρου μας, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις οικονομίες μας και εγγυήσεις στους συμπολίτες μας και τέλος η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητα τους».

«Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι προηγουμένως θα συναντήσει και θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων, ενώ τη Δεύτερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την Καγκελάριο Μέρκελ και πιθανώς στη συνάντηση να συμμετάσχει και ο Ματέο Ρέντσι και υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να συζητήσουν για αυτό που θα πρέπει να γίνει ως προετοιμασία του Συμβούλιο».

«Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη Ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη Αγορά και προφανώς επειδή το έχουμε ξεχάσει, γι αυτό και την έχουμε χάσει αυτήν την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια ελπίδα για τους νέους γιατί αυτή είναι ο ορίζοντάς τους. Σήμερα είναι η Ιστορία κτυπάει την πόρτα μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξασθένιση της Ευρώπης με κίνδυνο την παρακμή ή η επαναβεβαίωση της ύπαρξής της μέσω βαθειών αλλαγών. Θα κάνω το παν ώστε να έχουμε τη βαθιά αλλαγή και όχι την παρακμή».