Έκκληση του Ντ. Τουσκ στους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής

Έκκληση στους Βρετανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν στο δημοψήφισμα της Πέμπτης να παραμείνουν στην Ε.Ε. απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμηνύοντας πως το Brexit θα εξασθενούσε όχι απλώς την Ευρώπη, αλλά τον δυτικό κόσμο.

“Θα ήθελα να απευθυνθώ στους Βρετανούς πολίτες εκ μέρους, είμαι βέβαιος γι’ αυτό, σχεδόν όλων των Ευρωπαίων και των ευρωπαίων ηγετών: Μείνετε μαζί μας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο κ. Τουσκ προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες ότι “χωρίς εσάς, θα καταστεί ασθενέστερη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη η δυτική κοινότητα” και παρατήρησε ότι “μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προεδρεύσει της επόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην ψήφο των Βρετανών για παραμονή ήυ αποχώρηση από την Ε.Ε.

“Με κανέναν τρόπο δεν υποβαθμίζουμε τα οικονομικά κόστη που θα συνοδεύσουν το Brexit”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη είναι ήδη προετοιμασμένη για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. “Αν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώσει επισήμως ότι η Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε., οι άλλοι 27 ηγέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαπραγμάτευσης για να κανονιστούν οι όροι του διαζυγίου” σημείωσε ο κ. Τουσκ και κατέληξε λέγοντας ότι “όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να εξετάσουμε επισταμένα το μέλλον της Ένωσης”.