Διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση στην Κοξ: Όλα αλλάζουν από σήμερα

Ο τραγικός θάνατος της βρετανίδας Τζο Κοξ, έχει συγκλονίσει τόσο τη Βρετανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η 41χρονη αδικοχαμένη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, κατέληξε μετά από την επίθεση που δέχθηκε από άνδρα υπέρμαχο του Brexit και από χτες, ξένα δημοσιεύματα, Guardian, Politico και Times κάνουν λόγο για “θυσία για χάριν την Ευρώπης”.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δολοφονία της Κοξ είναι “μια επίθεση στη δημοκρατία, στην ανθρωπότητα και στα ιδανικά”. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Κοξ  δεν ήταν απλώς μιας βουλευτής που έκανε το καθήκον της. Ήταν μια βουλευτής που είχε ως οδηγό στη δράση της ένα ιδανικό. Εκείνο μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται άνετα στη διαφορετικότητά τους. Αυτό το ιδανικό την έκανε να υπερασπίζεται ακούραστα τους εκτοπισμένους της Συρίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τώρα, περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι φαίνονται ενωμένοι.

Το Γουέστμινστερ είναι σε κατάσταση σοκ. “Μετά την είδηση του θανάτου της Τζο Κοξ σαν όλα να πάγωσαν. Οι εκστρατείες, έχουν βάλει στην άκρη για λίγο τον αγώνα που δίνει η καθεμία, έξοδος ή παραμονή στην ΕΕ”.

Κάτι τέτοιο, είναι λογικό. Η θλίψη και ο πόνος κυριαρχεί από εχτές.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι δηλώσεις ανθρώπων που μάχονται υπέρ η κατά του brexit.

Μάλιστα, οι άνθρωποι στις καμπάνιες προσκείμενες στο “remain in Europe” φοβούνταν για τις οικογένειες τους, καθώς δέχονταν καθημερινά απειλές σε Twitter και Facebook, με τίποτα δεν περίμεναν ένα τόσο τραγικό περιστατικό.

Όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αναγνωρίζουν πως όλα αλλάζουν από σήμερα.

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν πως τα debates θα επιστρέψουν σύντομα, μιας και απομένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι το δημοψήφισμα, αλλά φυσικά “σε πολύ πιο ήπιους τόνους”.

Τέλος, σίγουρα συγκινεί κι ο σύζυγος της αδικοχαμένης γυναίκας. “Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και μαχόταν κάθε μέρα για αυτό, κάθε μέρα της ζωής της. Να πολεμήσουμε όλοι ενάντια στο μίσος που σκότωσε την Τζο μου”.