"Θερμό επεισόδιο" στον Τάμεση - Ναυμαχία μεταξύ Φάρατζ - Γκέλντοφ για το Brexit

Μόλις οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν ότι το βράδυ της 23ης Ιουνίου θα μετατραπεί σε “θρίλερ”.

Η χώρα βρίσκεται χωρισμένη στα δύο, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να έχουν επεκταθεί ακόμη και… στο ποτάμι.

Ενώ ο στολίσκος του υποστηρικτή του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ έπλεε στον Τάμεση, “συγκρούστηκε” με ένα δεύτερο σκάφος γεμάτο με υποστηρικτές του Bremain. Σε αυτό επέβαινε ο μουσικός Μπομπ Γκέλντοφ ο οποίος κατήγγειλε τον επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ότι παρότι ήταν μέλος της επιτροπής αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε μόνο σε μία από τις 43 συνεδριάσεις.

“Είσαι απάτη, Νάιτζελ. Σταμάτα να λες ψέματα. Αυτό το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό», φώναξε ο Γκέλντοφ και ότι «δεν είναι φίλος των ψαράδων».

Από την πλευρά του ο Φάρατζ είπε ότι η επιβολή ευρωπαϊκών ποσοστώσεων ζημιώνει την βρετανική αλιευτική βιομηχανία, ενώ φώναξε με την ντουντούκα στον Γκέλντοφ λέγοντας: «Κάποτε διαδηλώναμε ενάντια στο κατεστημένο. Τώρα το κατεστημένο διαδηλώνει εναντίον μας».

Το επεισόδιο όμως που έκλεψε την παράσταση είναι ότι οι αλιείς που ήταν στον στολίσκο υπέρ της εξόδου, «επιτέθηκαν»  στο σκάφος του Γκέλντοφ προσπαθώντας να ανέβουν επάνω…

Σημειώνεται ότι στην Tower Bridge του Λονδίνου ένα πανό ανέφερε: «Μην αφήσετε τον Φάρατζ να βουλιάξει τη Βρετανία».

Τα δύο αυτά σκάφη δεν ήταν τα μοναδικά που βρίσκονταν στον Τάμεση, καθώς συμμετείχαν και αλιευτικά μέσα που ακολουθούσαν το σκάφος του Φάρατζ με πανό υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ στα πλοιάρια του Γκέλντοφ οι υποστηρικτές του Remain φώναζαν συνθήματα όπως «In With The In Crowd».

Εν τω μεταξύ οι υποστηρικτές του Φάρατζ μπορεί να ήταν περισσότεροι από του Γκέλντοφ, όμως ο μουσικός χρησιμοποίησε άλλα μέσα για να κάνει πιο ισχυρή τη φωνή του…

Στο πλοιάριό του υπήρχε ένα τεράστιο ηχοσύστημα απ΄όπου ακουγόταν το τραγούδι των Chicago «If You Leave Me Now» και το «In With The In Crowd» του Ντόμπι Γκρέι. Μάλιστα είχε ανεβάσει τόσο πολύ τα ντεσιμπέλ που η λιμενική αρχή του ζήτησε να χαμηλώσει την ένταση.

Από την άλλη ο Φάρατζ μπορεί να μη διέθετε μουσική, περιποιήθηκε όμως διαφορετικά τους συνεπιβάτες του παρέχοντάς τους πλούσιο μπουφέ και αλκοολούχα ποτά.

Εκείνο όμως που “μαυρίζει” την εκστρατεία του Φάρατζ για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι η ναυαρχίδα του στολίσκου του, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο 63 εκατ. λιρών: η μηχανότρατα Christina S 73 μέτρων που εκπροσωπεί τους Βρετανούς αλιείς οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη με τους άδικους κανονισμούς της ΕΕ,  σύμφωνα με την Greenpeace εμπλέκεται σε μία απάτη σχετικά με τις ποσοστώσεις.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, περισσότεροι από δώδεκα αλιείς κρίθηκαν ένοχοι, καθώς βρίσκονται πίσω από τη μεγαλύτερη απάτη της χώρας στην αλιευτική βιομηχανία.