Πώς "γλίστρησε" από τα χέρια του FBI ο δράστης του Ορλάντο

Την ώρα που όλα τα στοιχεία του χθεσινοβραδινού μακελειού βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον 29χρονο μακελάρη Ομάρ Ματίν να είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του FBI.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 και το 2014, ο 29χρονος δράστης του μακελειού είχε βρεθεί στη λίστα του FBI με τους “καταζητούμενους”. Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί, παρ’ όλα αυτά, δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι» και ο Ματίν δεν συνάντησε εμπόδιο στο να αγοράσει νόμιμα όπλο.

Ο Ματίν φερόταν να έχει σχέσεις με τρομοκράτες με αποτέλεσμα να ανακριθεί από Ομοσπονδιακούς, χωρίς όμως τελικά να κρατηθεί, καθώς δεν προέκυψε κάτι από τα λεγόμενά του, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του FBI. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον αμερικανικό Τύπο πράκτορας του FBI, Ρον Χόπερ, “ο Ομάρ Ματίν, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, είχε γίνει δύο φορές αντικείμενο έρευνας από τις υπηρεσίες του FBI για ενδεχόμενες σχέσεις του με δίκτυα ισλαμιστών. Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Επιπλέον, είχε τραβήξει την προσοχή του FBI καθώς φερόταν να έχει σχέσεις με έναν Αμερικανό βομβιστή αυτοκτονίας”.

ομαρ

Πρώτα το 2007 και έπειτα το 2013, έγινε προσπάθεια σύλληψης από την αστυνομία, αλλά και οι δύο έρευνες κατέληξαν «χωρίς να βρεθούν οριστικά στοιχεία». Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν συνομιλήσει τρεις φορές με τον Ματίν.

Οι πρώτες έρευνες είχαν ξεκινήσει μεταξύ άλλων εξαιτίας αναφορών από συναδέλφους του Ματίν (εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι), στις οποίες εξέφραζε την πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικές δολοφονίες και, ξεχωριστά, μίσος για ομάδες όπως ομοφυλόφιλους ή εβραίους.

Η δεύτερη φορά που μπήκε στο στόχαστρο ο 29χρονος ήταν όταν διαπιστώθηκε ενδεχόμενη σύνδεσή του με αμερικανό υπήκοο που είχε ταξιδέψει το 2013 στη Συρία για να ενταχθεί σε ισλαμιστικές οργανώσεις και είχε καταλήξει βομβιστής αυτοκτονίας (επρόκειτο για τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσαλά). Οι επαφές που είχε ο Ματίν με τον Αμπουσαλά αποτιμήθηκε πως κινούνταν «στον ελάχιστο βαθμό», οπότε η έρευνα έκλεισε.

Ορισμένες αναφορές στον αμερικανικό Τύπο τον θέλουν ωστόσο να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα» των αμερικανικών υπηρεσιών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ματίν είχε άδεια οπλοκατοχής και φαίνεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε αγοράσει νόμιμα τουλάχιστον τα πυρομαχικά (αν όχι και τα όπλα) με τα οποία προχώρησε στην επίθεση.

Ειδικά αυτό το σημείο εγείρει τα περισσότερα ερωτηματικά για τις ελλείψεις στις δικλείδες ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά, ο αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Μπράτον σχολίασε λέγοντας πως «είναι το έσχατο σημείο τρέλας να έχουμε μία λίστα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία, μία λίστα για πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν αεροπορικά και κάποιος σε αυτές τις λίστες να καταλήγει να μπορεί να πάρει όπλο».