Έκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε καθεστώς δουλείας στην Ερυθραία

Στοιχεία – όνειδος για τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που διεξήγαγε έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τα οποία, στην Ερυθραία υπολογίζεται ότι 300.000-400.000 άνθρωποι έχουν περιέλθει σε κατάσταση δουλείας τα 25 τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος της επ’ αόριστον «εθνικής θητείας» που εφαρμόζει η Ερυθραία.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν 300.000 έως 400.000 άνθρωποι που έχουν υποδουλωθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικ Σμιθ, επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ. Ανέφερε μάλιστα ότι η Ερυθραία συνεχίζει να πυροβολεί “στο ψαχνό” όσους πολίτες επιχειρούν να διαφύγουν από τα σύνορά της προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους ως πρόσφυγες, κυρίως στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας απέρριψε ως αβάσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διατυπώνονται στην έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ και τις απέδωσε σε πολιτικά κίνητρα.

Οι παραβιάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων σε βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία και καταναγκαστική εργασία.

«Η Ερυθραία απορρίπτει τις πολιτικά υποκινούμενες και αβάσιμες κατηγορίες και τις καταστροφικές συστάσεις της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ», αναφέρει ο προεδρικός σύμβουλος Γεμάνι Γεμπρέαμπ στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Πιστεύει ότι αποτελούν μια απρόκλητη επίθεση όχι μόνο εναντίον της Ερυθραίας, αλλά επίσης εναντίον της Αφρικής και των αναπτυσσόμενων χωρών», σημείωσε.

(Φωτογραφία: REUTERS/ERIC GAILLARD)