"Περιμένουμε τρομοκρατικά χτυπήματα ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο Ερντογάν

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 42 τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί, στη συνοικία Μπεγιαζίτ κοντά στο σταθμό μετρό Βεζνετσιλέρ και το πανεπιστήμιο της πόλης.

Το μακελειό έγινε έπειτα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου την ώρα που διερχόταν λεωφορείο της αστυνομίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επτά αστυνομικοί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί, όπου νοσηλεύονται τρεις από τους τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

«Από τους τρομοκράτες, μπορούμε να περιμένουμε ανά πάσα στιγμή επιθέσεις όπως η σημερινή στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι τα στοιχεία για το σημερινό «χτύπημα» θα συγκεντρωθούν καθώς και ότι ο αγώνας κατά των τρομοκρατών θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, κάνοντας λόγο για «ασυγχώρητη» επίθεση.

Στην ίδια “γραμμή” κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντας ότι η  τρομοκρατία έδειξε για μία ακόμα φορά την αισχρή πλευρά της και ότι η  Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε αυτή.

Την αιματηρή επίθεση καταδίκασε και ο Υπουργός Εσωτερικών Ομέρ Τσελίκ,  λέγοντας πως «οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι κατά της δημοκρατίας της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικός και για την ασφάλεια της περιοχής της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζον Μπας, ανήρτησε μήνυμα στο Twitter γράφοντας: «Βαθιά θλιμμένος από τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια ανούσια βία δε μπορεί να εκλογικευτεί σε καμία περίπτωση. Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια επίθεση και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας τη θλίψη του «στους φίλους στην Τουρκία».