Το πείραμα του ρατσισμού: Δύο γυναίκες με ένα μωρό αλλά επιλεκτική βοήθεια

Το ότι η προκατάληψη αποτελεί μέχρι και σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο είναι αδιαμφισβήτητο και καθημερινά δημιουργεί ερωτηματικά.

Ένα ακόμη κοινωνικό πείραμα έρχεται να επιβεβαιώσει την νοοτροπία των ανθρώπων να τείνουν σε βοήθεια επιλεκτικά και συγκεκριμένα.

Αυτή τη φορά, ο vlogger Τζος Πάλερ Λιν, ζήτησε από δύο γυναίκες να κάνουν το εξής: κρατώντας ως μητέρες ένα παιδί στην αγκαλιά να σταθούν σε κεντρικό δρόμο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου θα προσέγγιζαν τους περαστικούς ζητώντας οικονομική βοήθεια, επικαλούμενες αδυναμία να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Στην πρώτη ζήτησε να ντυθεί, να βαφτεί και να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα μωράκι, περιποιημένη και με αποκαλυπτικό μπούστο. Το ίδιο έκανε και η δεύτερη γυναίκα αλλά με τελείως διαφορετική αμφίεση, ατημέλητη και απεριποίητη, ώστε να δημιουργεί την εντύπωση της άστεγης.

Από την εφαρμογή του πειράματος προέκυψαν ενδιαφέρονται αλλά και σοκαριστικά στοιχεία για την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η πρώτη γυναίκα με το πλούσιο μπούστο και την επιμελημένη αμφίεση, έλαβε βοήθεια και χρήματα από όλους σχεδόν τους περιστατικούς, εκτός από έναν. Η δεύτερη “μαμά”, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση. Σχεδόν όλοι την απέρριψαν, ενώ έλαβε κι από μερικούς αρνητικά σχόλια  και ύβρεις. Μονάχα μία ομάδα αστέγων προσέφερε στη δεύτερη γυναίκα με την ατημέλητη εμφάνιση χρήματα.

Ο Τζος Πάλερ Λιν που κατέγραφε τις σκηνές με τις δύο “πρωταγωνίστριες”, πλησίασε τους αστέγους και τους επέστρεψε τα χρήματα που της προσέφεραν, προσθέτοντας και επιπλέον μετρητά, εξηγώντας τους ότι πραγματοποιούσε κοινωνικό πείραμα. “Είστε άστεγοι και είστε οι μόνοι που της έδωσαν χρήματα. Είστε γενναιόδωροι», τους είπε ο Πάλερ Λιν, ο οποίος καταλήγοντας, τόνισε: «Μην κρίνετε από την εμφάνιση. Μία πλούσια καρδιά μπορεί να κρύβεται κάτω από ένα φτωχό πανωφόρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.