ΟΗΕ: Ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό κατέθεσε η Παλαιστίνη μέσω Ιορδανίας

Το Κράτος της Παλαιστίνης υπέβαλε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ σε έναν χρόνο, δηλώνοντας έτοιμο να το τροποποιήσει, ώστε να αποφύγει ένα αμερικανικό βέτο.

Το κείμενο που παρουσίασε επίσήμως η Ιορδανία, το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, ζητεί την επίτευξη «συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» εντός 12 μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος, καθώς και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2017.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν επιζητεί το προσχέδιο να υποβληθεί γρήγορα σε ψηφοφορία, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να υπάρξει δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αμερικανική υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες αποφάσεις τις οποίες θεωρούν εχθρικές προς το Ισραήλ.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε αρκετές παραμέτρους, όπως η χάραξη των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και η Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών.

Καλεί επίσης τις δύο πλευρές «να απόσχουν από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια – όπως η εποικιστική δραστηριότητα – η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών».

Απορριπτικός ο Νετανιάχου

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 17 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε κάθε τελεσίγραφο και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια υιοθέτησης της απόφασης, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι έχουν πάρει το μέρος των Παλαιστινίων.

O Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του εθνικιστικού δεξιού Γίσραελ Μπεϊτένου, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε τέχνασμα το προτεινόμενο παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Σίγουρα αυτό δεν θα επισπεύσει μια συμφωνία, γιατί χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ, τίποτα δεν θα αλλάξει».

Ο κ. Λίμπερμαν τόνισε ακόμη ότι η μονομερής πρωτοβουλία στον ΟΗΕ, μετά την κατάρρευση, τον Απρίλιο, των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει αυτή τη σύγκρουση δεκαετιών. «Θα ήταν καλύτερα εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας χειριζόταν θέματα πραγματικά σημαντικά για τους πολίτες του κόσμου, όπως οι δολοφονικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία και το Πακιστάν ή να συζητά εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και να μην σπαταλά χρόνο στα τεχνάσματα των Παλαιστινίων».

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι εξ αρχής δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ, οι οποίες τονίζουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο ύστερα από απευθείας διαπραγματεύσεις, και όχι με μια μονομερή πρωτοβουλία στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, οι Παλαιστίνιοι «δεν κλείνουν την πόρτα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων «με τους Αμερικανούς, εφόσον το επιθυμούν», ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης.

Υπό την πίεση Ευρωπαίων και αραβικών χωρών, κυρίως της Ιορδανίας, οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συναινετικό κείμενο που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.

Εναλλακτικό σχέδιο από Γαλλία – Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, με τη Γαλλία επικεφαλής, εργάζονται εδώ και εβδομάδες σε ένα άλλο σχέδιο απόφασης, ένα συμβιβαστικό κείμενο που να είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο ζητεί την επιστροφή στις συνομιλίες για μια τελική συμφωνία με στόχο την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών μέσα σε δύο χρόνια, δεν κάνει αναφορά σε ισραηλινή αποχώρηση, αλλά θέτει ορισμένες από τις παραμέτρους μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η Ουάσινγκτον δεν θα είχε «κανένα πρόβλημα» εάν οι Παλαιστίνιοι παρουσίαζαν στον ΟΗΕ μια «προσεγμένη» απόφαση που να μπορεί να αυξήσει την ελπίδα της για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, υπό τον όρο το κείμενο αυτό να μην αυξάνει τις εντάσεις με το Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/