Embar-Go?

Κι ενώ οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις τρέχουν, προτίμησα σήμερα να ξεκινήσουμε με μια χαρμόσυνη, ιστορική είδηση, από μια άλλη γωνιά του κόσμου.

Αναφέρομαι φυσικά στην ανακοίνωση του Barack Obama για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κούβα για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας.

Η ιστορικών διαστάσεων συμφωνία με τον Raul Castro για επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δίνει τέλος στην 50ετή Αμερικανική πολιτική απομόνωσης του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής, η οποία όπως δήλωσε ο Obama αποδείχθηκε αναποτελεσματική. “It’s time for a new approach.”

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε “χαλάρωση” του οικονομικού εμπάργκο (με κινήσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, τραπεζικών συναλλαγών και της σύναψης επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών), μόνο το Κογκρέσο διαθέτει την εξουσία να άρει το εμπάργκο ολοκληρωτικά.

Αν κρίνουμε τώρα από τις αντιδράσεις αρκετών υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων στην είδηση, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ζόρικο. Στο πλαίσιο πάντως της συμφωνίας, η Κούβα απελευθέρωσε τον Alan Gross, Αμερικανό κρατούμενο στο νησί από το 2009, έναν Κουβανό ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον και 50 πολιτικούς κρατούμενους, ενώ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν 3 Κουβανούς οι οποίοι εξέτιαν μακροχρόνιες ποινές στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Και κάτι ακόμα: ο Λευκός Οίκος θα αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που χαρακτηρίζονται ως σπόνσορες της τρομοκρατίας. Μα καλά, θα αναρωτηθείτε, όλες αυτές οι κοσμοϊστορικές αλλαγές προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη; Όχι, πρόκειται για το αποτέλεσμα συνομιλιών διάρκειας 18 μηνών, οι οποίες διεξήχθησαν υπό πέπλο μυστικότητας.

Ρόλο κλειδί σε αυτές φαίνεται πως έπαιξε και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon απηύθυνε συγχαρητήρια για την συμφωνία στις δύο χώρες.

“Σήμερα ένα νέο τείχος άρχισε να γκρεμίζεται,” δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, ενώ και η ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση.